< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: KSH: jelentősen növekvő GDP segíti a hiánycél teljesülését

| Mobile | RSS

KSH: jelentősen növekvő GDP segíti a hiánycél teljesülését

2014. október 1. | hozzászólás | Közélet

KSH: jelentősen növekvő GDP segíti a hiánycél teljesülését

1067 milliárd forinttal 31 603 milliárdra emelte az idei bruttó hazai termék várható nominális értékét a fél évvel ezelőtti előrejelzéshez képest a statisztikai hivatal az Eurostatnak elküldött idei, második EDP (túlzotthiány-eljárás) jelentésében. A nominális GDP 3,5 százalékkal magasabb a fél évvel ezelőtti idei első EDP-jelentéssel összevetve.
A KSH tavalyi évről kedden kiadott jelentésében emelte meg a tavalyi GDP adatot 29 846 milliárdra, ami csaknem 2,6 százalékkal nagyobb az előző jelentésben közölt értéknél. Az államháztartás névértéken számolt bruttó (maastrichti) adóssága a jelentés szerint 24 300 milliárd lehet, ami a módosított GDP érték 76,9 százalékának felel meg és 0,9 százalékkal nagyobb az áprilisban prognosztizáltnál.Az idei második jelentésben módosított előrejelzés szerint a kormányzati szektor hiánya 43 milliárddal 930,5 milliárdra nőtt, ami 2,9 százalékos GDP-arányos deficitet jelent. A központi kormányzat várható deficitje 156 milliárddal nagyobb lesz a tavasszal vártnál és csak 26,7 milliárddal csökken a tavalyihoz képest. A helyi önkormányzatoktól 477, a társadalombiztosítási alapoknál 181 milliárdos többletet vár az előrejelzés, rendre 10, illetve 103 milliárddal többet, mint a tavaszi jelentésben. Az önkormányzati többlet 277 milliárddal kisebb, a tb-alapok többlete viszont 42 milliárddal nagyobb a tavalyinál.

Az EDP-jelentés a kormányzati egyenleg és adósság 2010-2013. évi tényadatairól, és az idei év kilátásairól ad hivatalos statisztikai adatokat, illetve tájékoztatást.

forrás:híradó.hu
Leave a Reply 244 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: