< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Három és félmillió forint adományt gyűjtöttek Mága Zoltánék

| Mobile | RSS

Három és félmillió forint adományt gyűjtöttek Mága Zoltánék

2014. október 3. | hozzászólás | Kultúra

Mága zoltán adomány3,5 millió forint adomány és közel kétezer ember gyűlt össze október 1-jén este a Szent István Bazilikában Mága Zoltán és sztárvendégei jótékonysági koncertjén, melyet a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) 2015-ös Los Angelesi Nyári Világjátékokon részvevő sportolói javára rendeztek.

A bevételből a speciális olimpikonok tengerentúli részvételét támogatja a Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz és a többi, a fellépést ingyen vállaló művész, hozzájárulva a sportolók utazási költségeikhez. A nemes célért annyian gyűltek össze, mint legutóbb, a Karácsonyi Szentmisén; a koncert végén a nézők állva ünnepelték a művészeket a Bazilikában. Az idén 25 éves, Magyar Speciális Olimpia Szövetség által szervezett jótékonysági koncert fővédnökségét Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta, a rendezvény társ fővédnöke Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt.
Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tiszteletbeli művészeti nagykövete művészbarátaival a Zene Világnapján és Idősek Világnapján, október 1-jén teltház előtt tartott jótékonysági koncertet a Szent István-bazilikában a 2015-ös Los Angelesi Nyári Világjátékokon részvevő sportolók javára, melyet az idén 25 éves Magyar Speciális Olimpia Szövetség szervezett. A Prima Primissima-díjas hegedűművész a Hegedűvel a világ körül címmel zajló száz állomásos missziója közben sem feledkezett meg a speciális olimpikonokról és az országunkat felépítő és munkában megfáradt nyugdíjasairól, az idősekről. Mága Zoltán számtalan karitatív missziója mellett már több mint 5 éve segíti a Magyar Speciális Olimpia Szövetséget (MSOSZ), a speciális olimpikonokat. Az MSOSZ 1989-óta, immár 25 éve tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. A speciális olimpikonjaink jövő nyáron Los Angelesben a Nyári Világjátékokon öregbíthetik országunk hírnevét, és ehhez a válogatóversenyek már megtörténtek idehaza. Az eredmények alapján így 14 sportágban szerepelnek majd versenyzőink a tengerentúli megmérettetéseken. A speciális olimpikonok felkészültségét jól mutatja, hogy idén szeptemberben összesen 66 érmet szereztek az Antwerpenben rendezett Speciális Nyári Európa Játékokon!

A teltházas koncert közönségét a rendezvény egyik fővédnöke, Tarlós István levélben köszöntötte, aki a sportolóinknak eredményes felkészülést és sikeres szereplést kívánt. “Budapest Főváros kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők segítésére, támogatására, a számukra is kényelmes és élhető város kialakítására. Magyarországon a mintegy 300 000 értelmi fogyatékossággal élő számára az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség a sport, amelynek gyakorlására állapotuk miatt kevés lehetőség adódik. Budapest Főpolgármestereként örömmel vállaltam el Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tiszteletbeli művészeti nagykövete jótékonysági koncertjének társfővédnökségét, ezzel a karitatív akcióval is támogatva a magyar speciális olimpikonokat, akik jövőre a Los Angeles-i Nyári Világjátékokon képviselik hazánkat – fogalmazott Budapest főpolgármestere.

Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke elmondta, hogy szövetségük hatalmas köszönettel tartozik a fővédnököknek: Herczegh Anitának, a köztársasági elnök feleségének, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseknek, valamint Tarlós István főpolgármesternek, Mága Zoltán művész úrnak és kollégáinak, barátainak, mert támogatásuk nélkül nehezen valósulhatott volna meg sportolóik szereplése a Los Angeles-i játékokon. “A művészet és a sport mindig harmonikusan kiegészíti egymást. A társadalmi segítségnyújtás egyik legszebb példája mutatkozott meg ma este a Szent István Bazilikában. Támogató kezek nyújtottak segítséget a speciális olimpikonoknak, akik így nyugodtabb körülmények között készülhetnek a jövő nyári Világjátékokra”- emelte ki Lengyel Lajos.

A Szeretet hegedűse a karitatív céllal szervezett esten vehette át hivatalosan is a hazánknak rendre dicsőséget és számos aranyérmet hozó szervezet, az MSOSZ művészeti nagykövete címét. Mága Zoltán köszönetet mondott művésztársainak, az est fővédnökeinek, hogy támogatták és segítették kezdeményezését. A művész újbóli karitatív akciójával a fogyatékkal élők helyzetére kívánta felhívni a figyelmet, hogy egy apró támogatással, vagy pusztán egy kis figyelemmel is esélyt, lehetőséget lehet adni a hátrányokkal élő embereknek. Fontosnak tartva, hogy a hátrányos helyzetű, a fogyatékkal élő, vagy beteg gyermekek is esélyt kapjanak egy teljes, és gazdag életre, és hátrányaik ellenére kibontakozhasson tehetségük, amely erőt és inspirációt ad számukra. Mága Zoltán rendkívül megtisztelőnek és fontosnak tartotta, hogy a speciális olimpikonokat segítő társadalmi szervezet tiszteletbeli művészeti nagykövete címét Isten házában, abban a templomban vehette át, ahonnan már számtalan jótékonysági akciósorozatot indított útjára. A 100 templomi koncertjével, a Hegedűvarázs missziósorozatával hátrányos helyzetben élő embereknek és közösségeknek, bajba jutottaknak nyújtottak segítséget, amellett, hogy népszerűsítette a magyar zenei kultúrát. Mága Zoltán október 12-én, a világ legrangosabb színpadán, New York-ban, a Carnegie Hallban, majd 15-én Kanadában, Torontóban lép fel kamarazenekarával, hogy a tengerentúlra is elvigye azt a szeretet és annak az összefogásnak az erejét, amelyet a Szent István-bazilikában is megtapasztalhattak.

A karitatív céllal szervezett ünnepi koncerten a legszebb zeneművek csendültek fel hazánk legnagyobb művészeinek interpretálásában. Bach, Vivaldi, Schubert, Kodály, Csajkovszkij és Mozart által komponált művek mellett közreműködött Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kis B Attila Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese, Szekeres Adrien EMeRTon-díjas énekesnő és Csík Sándor, valamint a Primarius Szimfonikus Zenekar és a Ymiso Kamarazenekar Silló István vezényletével.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: