< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Hold volt, Hold nem volt Kiderült, hogyan került az “emberi arc” a Holdra!

| Mobile | RSS

Hold volt, Hold nem volt Kiderült, hogyan került az “emberi arc” a Holdra!

2014. október 5. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Hold volt, Hold nem volt

Kiderült, hogyan került az “emberi arc” a Holdra!

Sokáig azt hitték, hogy egy nagytömegű aszteroidával való ütközés során keletkeztek azok a furcsa alakzatok, melyek közül leginkább az “emberi arc” mozgatta meg a földlakók képzeletét. Tévedtek…

nyomtatás
Forrás: NASA

A holdi Viharok Óceánja (Oceanus Procellarum) régió érdekes kártereket tartalmaz: különböző, szokatlan formákat lehet találni benne, például az “emberi arcot”. Sokáig azt hitték, hogy egy nagytömegű aszteroidával való ütközés során keletkeztek, ám nemrég kiderült, hogy egy ősi lávaömlés során jöttek létre. A NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) segítségével támasztották alá elméletüket az MIT kutatói.

A Maria Zuber vezetésével tevékenykedő csapat a GRAIL 2012-es küldetése során nyert adatokat elemezte ki. A nagyjából USA-méretű Viharok Óceánja területről gravitációs mérések megállapították, hogy a kráter – hiába látszik annak – nem kör alakú: éles, 120 fokos szögei kizárják az aszteroidával való ütközés elméletét.

Ehelyett valószínűleg nagymennyiségű, a felszín alatt összegyűlt magma hozta létre a képződményt. A feszültség miatt vélhetően megnyílt a Hold kérge, a magma pedig kijutott a felszínre, ahol lehűlt, éles szögeket hozva létre a medencében. Emellett sötétebb és sűrűbb régiókat alkotott a Hold felszínén, amivel megváltoztatta égi kísérőnk adott területének gravitációját.

Mindazonáltal az továbbra sem ismert, hogy a magma miként tört a felszínre. Lehet, hogy egy becsapódó aszteroida ütött elég mély lyukat ahhoz, hogy utat találjon a felszínre, de akár teljesen más módon is bekövetkezhetett mindez. Zuber szerint ennek kiderítéséhez új küldetésre és egy új szondára lenne szükség, ami képes kiolvasni a mélyen a holdi felszín alatt zajló szeizmikus folyamatokat és hőhatásokat.

Egyelőre tehát be kell érnünk ennyivel a Hold felszínének kialakulásáról.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |