< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Mazda3 2,0 G165 – A régi jó dolgokból nem maradt semmi? Dehogynem!

| Mobile | RSS

Mazda3 2,0 G165 – A régi jó dolgokból nem maradt semmi? Dehogynem!

2014. október 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Mazda3 2,0 G165 – A régi jó dolgokból nem maradt semmi? Dehogynem!

Tegyünk félre minden pozitív és negatív előítéletet. Felejtsünk el egy pillanatra mindent, amit eddig tudtunk a kocsikról. Most pedig nézzünk rá az új 3-as Mazdára. És akkor tegye fel a kezét az, aki szerint ez az autó nem néz ki jól! Senki? Egyből gondoltam.

A 3-as Mazdát mindenki dicséri függetlenül attól, hogy 20 éve szakújságíró vagy autókhoz mit sem értő kismama. A forma valóban telitalálat, izmosan domborodik mindenhol, az eleje gyönyörű, pont annyi króm van rajta, amennyi még nem ízléstelen. Az egész autó úgy van megrajzolva, hogy az orrával túrja az aszfaltot. Ráadásul ez a hagyományos Mazda bordó irtó jól áll neki, én ilyenbe kérném, az biztos.

A belső az, amivel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Elmondtuk már korábbi tesztekben, hogy a műszerfal jól néz ki a középre helyezett nagy fordulatszámmérővel és az összerakás is precíz, igazi japán munka. A probléma a helykínálattal van, a konkurensek szinte mindegyike tágasabb és tágasabbnak is érződik. Különösen a hátsó helykínálat zavaró, ide egy normál méretű 80 kilós, 185 centis felnőttet beültetni már nem az igazi. A csomagtér 364 literes, amivel szintén inkább a mezőny sereghajtói közé kerül a 3-as. A kormány viszont jó fogású, a központi helyre beépített nagy, színes képernyőn gyorsan futnak a programok és nagyon szuper a (Revolution szinttől széria) head-up display is. Külön szeretném megdicsérni a magyar NNG által fejlesztett navigációt, ami a konkurenseknél sztenderd szaggatott, (fél másodpercenként frissített) képe helyett egy nagyon kellemes, folyamatos, filmszerű, legalább 30-40 fps frissítésű képet ad. Ez magyarul azt jelenti, hogy a szemnek sokkal kellemesebb a navigáció vagy a térkép alkalmazás.
A motor egy igazi remekmű, rögtön mondom is miért. A Mazda nem adta be a derekát a trendnek, nem fejleszt modern, kis lökettérfogatú turbós benzinest. Azt mondják a japánok, hogy okos és ügyes megoldásokkal lehet klasszikus szívó benzinesből is környezetbarát, alacsony fogyasztású gépet gyártani. És tényleg, lehet. A kétliteres benzines 120 és 165 lóerővel is kapható, a mienk az erősebb verzió volt. a hangja nagyon kellemes, könnyen felpörög, vérpezsdítő durrogásra is képes. Egész szépen tud menni is, nem egy bődületes nyomatékú dízel, de a 8 másodperc körüli 100-as gyorsulás nem számít rossz eredménynek. A fogyasztása pedig a hihetetlen kategóriába tartozik, városban a szokásos napi használatban 7,5 liter, onnan kiszabadulva egy hétvégi autópályás-országutas vidéki túrán pedig 6,3 lett. Városban legyen akármilyen szuper dízel 7 liter alatt nem fogyaszt semmi hasonló méretű autó és a 6,3 is csak egy literrel több a csúcs, 2 literes dízelek adatainál. Ha ezt megfejelem azzal, hogy a szívó, benzinesben ugye nincs turbó, kettős tömegű lendkerék és a többi félmilliós tétel, ami egy dízelnél elromolhat, egyből komoly alternatívának tűnik a Mazda “régimódi” megoldása.

Az áttételek rövidek, ezért alacsony sebességnél jó vezetni és a kapcsolási érzet is nagyon ott van. Ennek a levét viszont nagy sebességnél isszuk meg, hiába a hat fokozat, 130-as tempónál már 3200-at forog a motor és a hangját is hallatja ilyenkor. Érdekes, hogy a gyengébbik 120 lovas verziónak hosszabbra hangolt volt a váltója, az tehát még nála is gazdaságosabb.

Ha 165 lovas benzines Mazda3-at szeretnénk, akkor azt csak a csúcsközeli, Revolution felszereltséggel tudjuk megvenni. Ebben minden benne van holttérfigyelőtől, városi ütközési asszisztensig, head-up displaytől bi-xenon fényszóróig. Így nézve a 6,5 milliós ár nem is tűnik olyan vészesnek, ennyire felextrázva egy Golf például bőven 7 millió fölé kerül az 1,4 TSI-vel.
Őszinte vallomás következik. Tőlem eddig, ha tanácsot kértek kompakt ügyben, mindig a Golf-ot mondtam. Egyestől hetesig, egyik árkategóriában sem lehet vele tévedni. De az elmúlt félévben felvettem a listámra a 3-as Mazdát is. Egyik ütőkártyája, hogy lehet belőle nem turbósat venni, ami sokak számára vonzó dolog (a Golf belépőmotorja is 1,2 TSI). 250 ezer kilométerrel, 8-10 évesen egyértelmű lesz a Mazda előnye, a modern, kis turbósok egyszerűen nem arra vannak kitalálva, hogy a végtelenségig menjenek. A világ autóiparának kegyeiből kiesett a szívó benzinmotor, szerintem ezt egyszer még bánni fogjuk.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |