< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szervilis világ Török Gábor: Orbán rengeteg munkát végzett

| Mobile | RSS

Szervilis világ Török Gábor: Orbán rengeteg munkát végzett

2014. október 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szervilis világ
Török Gábor: Orbán rengeteg munkát végzett

Elképesztő teljesítmény az, amit Orbán Viktor az ellenakaratok letöréséért tett – mondja Török Gábor politológus. Szerinte bár a miniszterelnök trükközött, szervilis rendszert épített ki, kormányzását az erőpolitika, a gesztusok hiánya jellemzi, Orbán nem lépett át demokratikus határokat. A jelenlegi rendszert valóban csupán az ellenzék gyengeségének köszönhetjük?

– Mi volt a baj a 71-es főúttal?

– Négy évvel ezelőtt, amikor az önkormányzati választások előtt bemutatkoztam, azt javasoltam, lassítani kellene a faluban a 71-es főút forgalmát. Hiába pályáztunk, nem kaptunk rá pénzt. Ez a kudarc is oka volt annak, hogy nem indultam újra az aszófői képviselői helyért.

– Úgy fogalmazott a Facebookon, hogy megbukott. Mit csinált rosszul?

– A hozzáadott értékem feltehetően az lett volna, ha minden lehetséges fórumon lobbizom a pályázatunk sikeréért. Őszintén szólva, ezt nem tettem meg.
Fotó: Riskó Gáspár

– De azt is írta, „ha legközelebb politikusnak állok, talán sikeresebb leszek”.

– Miután nem voltam politikus az elmúlt négy évben, nehéz lenne. De persze engem is foglalkoztat a politikussá válás kérdése. Néhány kollégámat már „elvesztettük”: elég, ha egyetemi közös szobánkban Karácsony Gergely üres székére nézek. Szerencsére eddig a realitásérzetem mindig erősebb volt a színpadra állás vágyánál.

– „Ha úgy fogom érezni, már nem elemezni kell, hanem ellenkezni, meg fogom tenni” – nyilatkozta nekünk két éve. Nem jött el az idő?

– Nem. Az elmúlt két évtizedben sok olyan dolog történt, amivel személyesen nem értettem egyet. De az ízlésből fakadó ellenkezést érdemes elválasztani attól, amikor véget ér a politikai versengés, a demokratikus működés. Az elemzőnek szerintem nem az a dolga, hogy politikai harcot folytasson, egészen addig, amíg adottak a szabad versengés, a szabad részvétel és a szabad nyilvánosság feltételei.

– De nem érzi, hogy fogy a levegő? Úgy gondolja, egyenlőek a versenyfeltételek a médiában vagy a politikai mezőnyben?

– Még fejlettnek mondott demokráciákban is ritka az a helyzet, amikor teljes az egyenlőség. Voltak már olyan szituációk Magyarországon is, amikor a politikai, a gazdasági és a médiapozíciókban jelentős aszimmetria lépett fel. Most is így van. De ezzel még nem lépték túl a demokratikus határokat.

– Nem is az aszimmetriával van a baj, hanem azzal, ha a hatalmon lévők a versenyszabályokat úgy módosítják, hogy az uralmukat fenntarthassák.

– A választási szabályokkal, a kerülethatárokkal való trükközés, a „gerrymandering” az Egyesült Államokban is gyakorlat. Akinek lehetősége van a változtatásra, ott is megteszi. Nem elegáns, nekem sem tetszik, de benne van a játékban.

– Ám másmilyen az amerikai politikai kultúra, léteznek erős hatalmi ellensúlyok, amelyek egy ponton megálljt parancsolnak a trükközésnek. Idehaza ilyenek már nincsenek.

– Magyarországon inkább az a kérdés: miért működtethető egyetlen központból, egyetlen akarat által a rendszer? A politika a hatalomról szól, de minden hatalomnak ellenakaratokkal kell megküzdenie. Nálunk van egy ember, aki elképesztő energiával és tudatossággal rengeteg politikai munkát végzett annak érdekében, hogy ezeket az ellenakaratokat először a saját oldalán, majd a politika egészében minimálisra csökkentse.

(A teljes interjú a 168 Óra hetilap legújabb számában olvasható.)

szerző:Pungor András
forrás:167óra.hu

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |