< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Püspöki szinódus Erdő Péter: a mai család problémái korunk nehézségeinek jelei

| Mobile | RSS

Püspöki szinódus Erdő Péter: a mai család problémái korunk nehézségeinek jelei

2014. október 7. | hozzászólás | Közélet

Püspöki szinódus

Erdő Péter: a mai család problémái korunk nehézségeinek jelei

A házasságok számának csökkenéséről, az elváltak áldoztatásáról, az azonos neműek közötti házasságról és a nők hátrányos megkülönböztetéséről is beszélt Erdő Péter bíboros, főrelátor a Vatikánban hétfőn kezdődött püspöki szinódus fő témáit bevezető beszédében.

nyomtatás
Fotó: Wikipédia

Erdő Péter hangsúlyozta, “a család ideje nem múlt el”, és az egyház nyújthat segítséget a házasság elől menekülőknek és a szenvedéssel teli házasságban élőknek is. A mai család problémái korunk nehézségeinek jelei (…) az emberek nem hosszú távra terveznek, a pillanatnyi jólétet keresik – fogalmazott.

A bíboros elmondta: a szinódust megelőző felmérés szerint a katolikusok többsége az azonos neműek közötti házasságot nem tartja egyenjogúnak a férfi-nő közötti házassággal. Az elváltak és polgárilag újraházasodottak az egyházhoz tartoznak – hangoztatta a szinódus főrelátora.

A szinódusi vitát megelőző, egy órás felszólalásában (Relatio ante disceptationem) Erdő Péter összefoglalta a szinódusi munkadokumentum (Instrumentum laboris) pontjait, és a szinódus résztvevőinek ezekkel kapcsolatban előre megküldött véleményeit, javaslatait.

A bíboros mindenekelőtt arról beszélt, hogy a korunkban élő emberek számára “érthetővé kell tenni és aktualizálni kell” az egyháznak a házasságról és a családról való tanítását. A mai emberek nagy része “nem képes logikus gondolkodásra, nem tud hosszabb szöveget elolvasni (…) audio-vizuális kultúrában, az érzelmek világában él, tapasztalatait is érzéseire alapozza (…) menekül a formális elvárásoktól, kötelezettségektől, bürokráciától, amellyel szemben elveszettnek érzi magát” – hangoztatta Erdő Péter.

Mindez azonban nem kell, hogy katasztrófahangulathoz, vagy mindenről való lemondáshoz vezessen. Az egyház számára lehetőséget ad arra, hogy új nyelven szólítsa meg kora emberét útmutatással segítve akár a fiatalokat a párválasztásban, akár a házastársakat családi problémáik megoldásában.

Erdő Péter kitért arra, hogy a szinódusi felmérés szerint a katolikusok többsége elítéli a melegekkel és leszbikusokkal szembeni diszkriminációt, valamint nem ért egyet a társadalmi nemeket hirdető gender-elméletekkel.

Szólt arról, hogy a hívők sürgetőnek tartják a nőkkel szembeni diszkrimináció problémájának megoldását a nemek közötti különbségek tagadása nélkül. A bíboros megemlítette, hogy a szegénységben élő családokban elsőként a nők és gyermekek válnak erőszak áldozatává.

Ami az elváltak és polgárilag újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítését illeti, Erdő Péter arról beszélt, hogy megoldást az egyházi házasságok érvénytelenítésének egyszerűsítése jelenthetne.

A bíboros az egyház tagjai által javasolt lehetőségek között említette, hogy az egyházi házasságok semmissé tételéhez elegendő lehetne az egyházi bíróságok első fokú ítélete. Vagy az egyházi házasságokat a helyi püspök is érvényteleníthetné, vagy a válást követő úgynevezett bűnbánási időszak után a felek újabb házasságot köthetnének, amiként ez az ortodox egyházak gyakorlatában is történik.

A főrelátor azt javasolta, mindenhol legyen olyan pap, aki az elváltakat és polgárilag újraházasodottakat segíti a számukra legmegfelelőbb út megtalálásában.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 193 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: