< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Nobel-békedíjat Putyinnak? Na ne////Friedensnobelpreis für Putin? Oh nein!

| Mobile | RSS

Nobel-békedíjat Putyinnak? Na ne////Friedensnobelpreis für Putin? Oh nein!

2014. október 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nobel-békedíjat Putyinnak? Na ne!

Péntek délelőtt 11 órakor hirdetik ki, ki kapta a 2014-es Nobel-békedíjat. A döntőbizottság az elmúlt években többször is mellélőtt a politikai méricskéléssel, reméljük, idén azért nem Putyin érdemeit akarja majd elismerni!

Soha még ennyi ember nem védte a békét, legalábbis ha a pénteken kiosztandó Nobel-díjra érkezett jelölések számát nézzük: a bírálóbizottsághoz ugyanis 278 jelölés érkezett, míg az eddig legaktívabb évben – történetesen tavaly – csak 259. A jelöltek között 47 szervezet is található. A rengeteg jelöltet azonban már márciusban leszűkítették egy 25-40 nevet tartalmazó listára, a megmaradt jelöltek alkalmasságát utána szakértők három hónapon keresztül emésztik. A 8 millió norvég koronával (300 millió forinttal) járó díj odaítéléséről október 10-én döntenek, de maga az átadási ceremónia csak két hónap múlva, december 10-én lesz.

Oroszországból szeretettel

Az eredeti jelöltek között több ismert névvel lehetett találkozni. Kezdjük azzal, akinek jelölését Oroszországon kívül szerintem mindenki trollkodásként fog fel, pedig a lelkes orosz hazafiak nyilván komolyan gondolták: Vlagyimir Putyin. De a 2014-ban alig 3000 meggyilkolt emberért – oké, közvetve – felelős orosz elnök mellett van egy komoly jelölt, aki szintén Oroszországban fogadhatja a gratulációkat: az amerikai titkosszolgálat szennyesét kiteregető Edward Snowden. Aki azért elég esélytelen – persze, ki tudja, ugye –, mivel az egykori munkaadói által üldözött extitkosszolga elismerésével a bizottság gyakorlatilag felülbírálná saját 2009-es döntését, amikor is Snowden volt munkáltatójának, Barack Obamának adta oda lényegében néhány hangzatos szlogenért a díjat.

A tekintélyes békekutató Intézet (Peace Research Institute Oslo – PRIO) igazgatójának esélylatolgatásában még egy komolyabb oroszországi jelölt: az egyik utolsó ellenzéki orgánumnak számító Novaja Gazeta, mely az MH-17 es utasszállító lelövése után ezzel a címlappal jelent meg:

Bocsáss meg, Hollandia!

De az al-Dzsazíra információi szerint a Nobel-bizottság nem akar semmi meglepőt húzni, és kiszámítható döntésre számítanak a fogadóirodák is. Az oddsok pedig azt mutatják, Ferenc pápa a díj toronymagas esélyese. A 77 éves argentin származású egyházfőnek egymagában sikerült globális sikerideológiává emelni az eddig csak Latin-Amerikában létező katolikus szocializmust. És mivel a konok materialistákat is kenyérre kenő argentin egyházfő úgy érzi, nincs már sok ideje hátra, ezért olyan lendülettel bontja le a vatikáni tabukat, hogy ha így folytatódik, hamarosan nem Gyurcsány Ferenc, hanem Semjén Zsolt fogja felmondani a vatikáni szerződést.

Alkotmányvédők és fűlegalizátorok a listán

A tavalyihoz hasonlóan idén is a szűkített listára várják Malala Juszufzait. A pakisztáni lány BBC-n vezetett blogjával vívta ki a tálibok haragját, akik 2012-ben majdnem végeztek is vele. Azóta a még mindig poétikusan ifjú Juszufzai a harmadik világbeli nők felvilágosodásának egyik szimbolikus alakjává vált. Ha rajtam múlna, én már tavaly is odaadtam volna neki a Nobel-békedíjat, de azóta a körülötte lévő felhajtás kicsit csillapodott, ezért nem tartják olyan esélyesnek, mint Ferencet.

Szintén a kevésbé esélyes jelöltek közé tartozik az ugyancsak dél-amerikai reformállamfő, Jose Mujica uruguayi elnök, aki a marihuána legalizálásáért kapott jelölést. A marihuána dekriminalizálása ugyanis nem csak azért érdemelhet békedíjat, mert a fűtől mindenki olyan lesz, mintha benyelte volna őt a Macskafogó, hanem azért is, mert a 78 éves Mujica az első olyan vezető, aki nemzeti szinten is hátat fordít a „drogok elleni háború” milliók életét megkeserítő  dogmájának.

Szintén Ferenc pápa mögé szorul Helmut Kohl volt szövetségi kancellár is, akit névleg a békésen megvalósuló német egység és a volt KGST-országok demokratikus átmenetében játszott szerepe miatt már többször is jelöltek, de esetleges díja nem is a béketeremtésnek szólna, inkább általános tisztelgés lenne a 84 éves, igen beteg államférfi előtt.

Titkos esélyesként emlegetnek még egy furcsa csoportot: „azokat a japán embereket, akik támogatták az alkotmány kilences cikkelyének megőrzését”. Ez a bizonyos kilences cikkely még 1947-ből, a Douglas McArthur tábornok által támogatott szövegből származik, és szigorúan kizárja, hogy a japán haderők a szűkebben vett önvédelmen kívül más hadmozdulatokban is részt vegyenek. A cikkely védelmére egy tavaly egy 37 éves családanya online kezdett aláírásgyűjtésbe, miután Abe miniszterelnök kifejezte szándékát, hogy lazítana a korlátozáson.

Ezt hogy nem kaphatta meg Gandhi?

Tavaly a díjat a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW) kapta, azelőtt pedig furcsa módon a nemzetek közti kooperációt és egyeztetési mechanizmusokat valóban új szintre emelő, ámde súlyához képest a fegyveres konfliktusok megoldásában is feltűnő impotenciát mutató Európai Unió részesült elismerésben.

Mert persze mint minden hivatalos, nagy presztízsű elismerés, az 1901 óta odaítélt Nobel-békedíj története is hemzseg az érthetetlen mód kihagyottaktól és érdemtelenül díjazottaktól.

Nehezen hihető például, hogy minden békemozgalmár példaképe, Mahatma Gandhi, vagy a rendszerváltó cseh drámaíró-államfő Václav Havel nem kapott díjat, de 2007-ben amiatt is sokan háborogtak, hogy az akkor 97 éves embermentő Irena Sendler életműve helyett Al Gore volt amerikai alelnök kissé bombasztikus környezetvédelmi könyvét díjazták.

Az utóbbi években a díjat odaítélő bizottság amúgy is kicsit könnyen bedől az amerikai politikusok imázsának: 2009-ben például gondolkodás nélkül felszállt az Obama hype-vonatra, pedig az odaítélt békedíjjak megelőlegezett bizalmat az elnök egyáltalán nem hálálta meg. Számlájára inkább kegyetlen dróntámadások, az orwelli disztópiát idéző kémhálózat, valamint a közel-keleti konfliktusban mutatott – százezrek életét követelő – tehetetlenség írható. Jellemző, hogy az akkor alig háromnegyed éve hivatalban lévő Obama kitüntetését még legközelebbi tanácsadója is ostoba talpnyalásnak tartotta.

Persze nem Obama volt az első politikus, akinek a díja igazi blamázsnak bizonyult: 1994-ben a Jasszer Arafat, Simon Peresz, Jichák Rabin trió az izraeli–palesztin megbékélésért tett erőfeszítésekért kapta meg az elismerést, ami az elmúlt húsz év intifádákkal, ki- és betelepítésekkel terhelt történelmét tekintve elég korainak tűnik. De ne legyünk igazságtalanok: az északír helyzet rendezésének motorjai, John Hume és David Trimble az 1998-ben átvett díjuk minden egyes øreért alaposan megszolgáltak.

Az eddigi 94 odaítélt elismerést – a két világháború alatt, illetve a húszas években voltak hiátusok – csak egyetlen ember utasította vissza. Lê Đức Thọ vietnami politikus 1973-ben nem volt hajlandó átvenni a díjat, amit Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel közösen érdemelt ki a bizottság szerint a vietnami háborút – legalábbis annak Egyesült Államokat érintő részét – lezáró párizsi békeszerződésért. Thọ szerint ugyanis Kissinger nem érdemelt semmit, mivel az USA többször megsértette a megállapodást – és ebben igaza is volt, annyi kiegészítéssel, hogy mindkét oldal megsértette a fegyvernyugvást, az oslói döntés azután még bénábbnak tűnt, hogy a háború még két évig, Dél-Vietnam 1975-ös bekebelezéséig folyt.

forrás:index.hu

Friedensnobelpreis für Putin? Oh nein!

Freitagmorgen um 11 Uhr bekannt gegeben, die 2014 den Friedensnobelpreis erhielt. Die Schiedsstelle in den letzten Jahren immer wieder die nächste politische méricskéléssel geschossen, wir hoffen, in diesem Jahr ist nicht Putin will die Vorzüge erkennen!

Nie zuvor haben so viele Menschen gescheitert, den Frieden zu schützen, zumindest, wenn die Anzahl der Freitag zum Nobelpreis vergeben, erhielt Nominierungen Blick auf die Prüfungsausschusses ist wurden 278 Nominierungen, während bisher die aktivsten Jahren passiert ist im letzten Jahr nur zwischen 259 Kandidaten in 47 Organisationen entfernt. Doch viele Kandidaten bereits im März verengt auf eine Liste mit den Namen von 25-40, gefolgt von den übrigen Kandidaten der Lage zu verdauen Experten für drei Monate. Die Gebühr für die acht Millionen norwegischen Kronen (300 Millionen Forint) Auszeichnung wurde am 10. Oktober entschieden, aber die Zeremonie selbst ist nur zwei Monate später, am 10. Dezember.

From Russia with love

Könnte mehr bekannte Namen unter den ersten Kandidaten treffen. Mit, seine Kandidatur außerhalb von Russland zu beginnen, ich denke, jeder wird Argumentation wie in den russischen Patrioten begeisterte offensichtlich ernsthaft dachte Wladimir Putin Troll. Aber im Jahr 2014, in 3000 nur für den Menschen ermordet – Okay, indirekt neben dem russischen Präsidenten ist für einen ernsthaften Kandidaten, der auch Russland die Glückwünsche zu empfangen verantwortlich: amerikanische Secret Service hängt Wäsche Edward Snowden. Wer hatte genug Gelegenheit natürlich, wer weiß, rechts – denn von einem ehemaligen Arbeitgeber extitkosszolga Anerkennung der Ausschuss gezielt praktisch außer Kraft seine 2009 Entscheidung, wenn Snowden war der Arbeitgeber von Barack Obama gab im Wesentlichen einige klangvolle szlogenért der Preisverleihung.
000 Par7953653
Ukrainische Kinderzeichnungen auf einer Autobahn in der Nähe von Lviv
Foto von Yurko Dyachyshyn / AFP

Der renommierte Friedensforschungsinstitut (Peace Research Institute in Oslo – PRIO) Regie esélylatolgatásában sogar ein ernsthafter Kandidat in Russland: eine der letzten Organ des Oppositions Nowaja Gaseta, die nach der MH-17-Verkehrsflugzeug wurde mit der Titelseite gedreht erschienen:

Vergib mir für die Niederlande!

Aber al-Jazeera, nach Angaben auf der Nobel-Komitee wollte nicht etwas überraschende und vorhersehbare Entscheidung auch als die Buchmacher zu ziehen. Die Chancen und zeigen den Papst Francis ragenden Preis anbieten. Das Haus ist ein 77-jährige in Argentinien geborene Personen allein könnte die globale sikerideológiává katholischen existierenden Sozialismus in Lateinamerika zu erhöhen, so weit nur. Und weil das Brot ist stur Materialisten Schmiermittel argentinischen Kirche Menschen fühlen sich bereits eine Menge Zeit gelassen, so hängen eine Schaukel in den Vatikan ein Tabu, dass, wenn weiter, bald wird es Ferenc Gyurcsany, aber Semjén Ps wird den Vertrag mit dem Vatikan zu beenden.
Verteidigung der Verfassung und fűlegalizátorok Liste

Ein Jahr wie im letzten Jahr, die Kurzliste warten auf Malala Juszufzait. Ein pakistanischer Mädchen führte BBC Blogs gewann den Zorn der Taliban, die im Jahr 2012 mit ihm durchgeführt annähernd so gut. Seitdem ist die noch junge poetisch Juszufzai sich zu einem Dritte-Welt-Frauen ist eine der Symbolfiguren der Aufklärung. Wenn es nach mir ginge, hätte ich im letzten Jahr gab ihm den Friedensnobelpreis, aber da dann der Hype um es beruhigt ein wenig, warum also nicht große Hoffnungen auf den Sieg, wie Franz zu halten.

Auch die weniger Chancen die Kandidaten gehören auch die südamerikanische Staatschef Reform, uruguayische Präsident José Mujica, der für die Legalisierung von Marihuana nominiert wurde. Marihuana Entkriminalisierung ist nicht nur daran interessiert zu sein Friedenspreis, weil aus Gras Jeder möchte, wenn Sie hatte benyelte ihm die Katze Stadt sein, aber auch, weil die 78-jährige Mujica ist der erste Fahrer, der mit dem Rücken auf der nationalen Ebene in der “Krieg gegen Drogen” dreht sich verbittern das Leben von Millionen Dogma.
465744451
Foto von Franco Origlio / Euro Press / Getty

Auch überschattet Papst Francis Helmut Kohl war Kanzler, der immer wieder für einen demokratischen Übergang in der nominell friedlich umgesetzt Vereinigung Deutschland und den ehemaligen RGW-Ländern nominiert eine Rolle gespielt, aber eine Gebühr, noch würde der Friedenskonsolidierung, würden allgemeine Hommage an die 84 sein Vorjahren, sehr kranker Mann.

Geheimnis hat die Chance, als eine seltsame Gruppe, bezeichnet die Japaner, die die Verfassung, Artikel neun der Erhaltung unterstützt.Dieser Artikel hat rund neun von 1947, kommt von General Douglas McArthur wurde durch den Text unterstützt und streng aus, dass die japanischen Selbstverteidigungskräfte zusätzlich zu der enger in einem anderen Manöver zum Teil auf zu nehmen. Schutz eines Artikels im vergangenen Jahr begann eine 37-jährige Mutter, um Unterschriften zu sammeln, Online, nachdem Premierminister Abe äußerte die Bereitschaft, die Grenze zu entspannen.
Ich habe nicht bekommen eine Gandhi?

Letztes Jahr hat die Auszeichnung für das Verbot chemischer Waffen Organization (Organisation für das Verbot chemischer Waffen OPCW) war, vor, dass, ist seltsamerweise Zusammenarbeit und Konsultationsmechanismen zwischen den Nationen in der Tat ein neues Niveau heben, doch im Vergleich zu dem Gewicht der bewaffneten Konfliktlösung ist auffällig, Impotenz Zeiger Europäischen Union wurden ebenfalls geehrt.

Denn natürlich, wie jeder Beamte, eine prestigeträchtige Anerkennung für die Vergabe der 1901 den Friedensnobelpreis der Geschichte ist mit unerklärlich und unverdient Modus kihagyottaktól Preisträger nur so wimmelt.

Kaum zu glauben, zum Beispiel, dass alle Friedenskämpfer Idol, Mahatma Gandhi, oder der Übergang tschechischen DramatikerPräsident Vaclav Havel hat noch keine Auszeichnungen erhalten, aber im Jahr 2007, weil viele Menschen háborogtak dass statt der 97-jährige Retter Irena Sendler Werk Al Gore, ehemaliger US-amerikanischer Vize-Bit-Umweltbombastischen Buchpreise.

In den letzten Jahren ist der Preis Vergabekommission bereits leicht einfach, für das Bild der amerikanischen Politiker fallen: Im Jahr 2009, zum Beispiel, nahm ohne zu denken von der Obama-Hype Zug wurde die erweiterte békedíjjak den Präsidenten vertrauen nicht zurückgezahlt ausgezeichnet. Alle News Konto und nicht grausam, die Orwellschen Dystopie Zitate Spionagering, sowie der Nahost-Konflikt zeigte das Leben von Hunderttausenden von Hilflosigkeit können. Bezeichnend Obama vergibt die besten drei Viertel Jahre im Amt kaum statt doof Fuß Beiträge stehen selbst seine engsten Berater.
000 Was8870697
Foto: Brendan Smialowski / AFP

Natürlich war Obama nicht der erste Politiker, dem die Gebühr blamázsnak wahr erwiesen: Im Jahr 1994, Jassir Arafat, Schimon Peres, war Yitzhak Rabin das Trio für ihre Bemühungen in den israelisch-palästinensischen Versöhnung auf der Erkenntnis, dass in den letzten zwanzig Jahren intifádákkal, die Entfernung angesichts der Geschichte der Einführungen Last scheint ziemlich verfrüht. Aber lassen Sie uns nicht ungerecht sein: Die Besiedlung des Nordirland Situation Motoren, John Hume und David Trimble 1998 erhielt den Preis-Pool jedes øreért gründlich über.

Bisher vergeben 94 Ehre während der beiden Weltkriege, und in den zwanziger Jahren waren Hiatus nur ein Mann weigerte sich. Đức Tho Vietnamesisch Politiker hatte sich geweigert, den Preis im Jahr 1973, die zusammen verdient Henry Kissinger, der amerikanische Minister für auswärtige Angelegenheiten Ausschuss zu nehmen, nach dem Vietnam-Krieg – zumindest, wie sie sich in die Vereinigten Staaten zum Teil Schließen békeszerződésért Paris. Tho, dass es einige Kissinger nichts verdienen, weil die Vereinigten Staaten hat wiederholt die Vereinbarung verletzt und in diesem hatte er Recht, so viel hinzu, dass beide Seiten verletzt, die Waffenruhe, die Oslo Entscheidung dann schien bénábbnak den Krieg noch zwei Jahre, Süd-Vietnam 1975 war die Gründung.

Quelle: index.hu

 

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |