< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Támadják Búza Zsoltot: keresztapja a választási bizottság elnöke

| Mobile | RSS

Támadják Búza Zsoltot: keresztapja a választási bizottság elnöke

2014. október 10. | hozzászólás | Közélet

Támadják Búza Zsoltot: keresztapja a választási bizottság elnöke

Baks – Búza Zsolt keresztapja a helyi választási bizottság elnöke – áll a szerkesztőségünknek címzett névtelen levélben. Eddig 7-en jelentették ezt a választási irodának.

Az október 12-i önkormányzati választásokon Bakson Korom Ferenc lesz a választási bizottság elnöke. Ő az induló polgármester, Búza Zsolt keresztapja – áll egy szerkesztőségünkbe eljuttatott névtelen levélben, melynek írója szerint ez tisztességtelen és etikátlan.

– Már vártam, hogy önöket is megkeresik ezzel az üggyel. Korom Ferenc az első szabad választások óta a helyi választási bizottság elnöke, és igen, ő a keresztapám. Eddig 7-en jelentettek fel emiatt a helyi és a területi választási irodánál, a panaszokat elutasították, hiszen nem történt törvényszegés – mondta Búza Zsolt, Baks jelenlegi polgármestere.

Archiv fotó: Schmidt Andrea
Archiv fotó: Schmidt Andrea
A 2000 fős Bakson Búza Zsolt mellett Mihályné Tóth Margit is szeretné a polgármesteri széket. A független ellenfél 2010-ben és az időközi, 2012-es önkormányzati választáson is indult, 2010-ben 81, 2012-ben 68 szavazattal kapott ki a jelenlegi polgármestertől, a képviselő-testületbe viszont bekerült.

– A háromtagú testület elnökének nincs olyan jogköre, ami befolyásolhatná a választás végeredményét – szögezte le Vadász Csaba, a Csongrád Megyei Önkormányzat főjegyzője. – Ismerjük a baksi esetet, nincs szó összeférhetetlenségről. – A polgári törvénykönyv szerint a keresztapa nem hozzátartozó, így nem sérül a törvény – mondta Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda főosztályvezetője. A jogszabály szerint nem lehet a választási bizottság választott tagja pártnak a tagja, a választókerületben jelöltet állító jelölőszervezet tagja, a választókerületben induló jelölt hozzátartozója. Utóbbit a polgári törvénykönyv szabályozza.

forrás:dm.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: