< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Bukaresti ördögűzésre készülve

| Mobile | RSS

Bukaresti ördögűzésre készülve

2014. október 11. | hozzászólás | Sport

Bukaresti ördögűzésre készülve

A Bukarestbe utazó szurkolók változásban bíznak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A magyar játékosok (revánsvágytól fűtve) élet-halál harcként, a szurkolók (némi gyűlölködésre is alkalmat adó) önfeledt szórakozásként fogják fel a ma este 18 órakor kezdődő Románia-Magyarország labdarúgó Euróba-bajnoki selejtezőt, mialatt a két szövetség illetékesei botránytól rettegnek. A közvélemény hajlamos azt gondolni, ez a találkozó több szimpla futballmeccsnél. Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitány csapata kizárólag akkor érhet el jobb eredményt a tavalyi 0-3-nál, ha függetleníteni tudja magát a bukaresti körülményektől, az 55 ezres publikumtól.
hirdetés

Félő hogy két meccset rendeznek ma Bukarestben. Egyet a Nemzeti Arénában, egyet azon kívül.

Ami a futballt illeti. Dárdai Pál, a magyar válogatott év végéig megbízott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott: a felkészülés jobban sikerült, mint várta, nincs benne veszélyérzet. Pedig éppenséggel lehetne. Felnőtt egylet élén ezúttal debütál edzőként, mindjárt hazája nemzeti csapatának élén. Súlyos kudarcélmény után vette át a marsallbotot, több játékosa egy évvel ezelőtt 3-0-s vereséget szenvedett ugyanezen arénában, noha mindenki sokat (legalább pontszerzést) remélt az akkor még Egervári Sándor irányította alakulattól. Victor Piturca, a mai rivális szakvezetője ráadásul úgy értékelt, tanítványai csak még jobbá lettek, miközben a magyarok visszaestek a legutóbbi randevú óta.

S az sem mellékes: a magyar válogatott 56 éve nyert legutóbb Romániában.

Ugyanakkor a Hertha BSC utánpótlás tréneri állásából kikölcsönzött Dárdai előtt akadnak biztató momentumok is. Mindjárt az a mögötte hagyott 17 év, amit Berlinben töltött, az ott magára aggatott attitűd, aztán az újdonság varázsa, ami kinevezésével a románokra vár. Piturca is leszögezte, nem örül a kapitánycserének: „Nem tudjuk, mire számíthatunk”. Nem utolsósorban pedig a magyar sanszokat növeli, hogy a vendéglátóknál korántsem idilli a hangulat, a válogatott kapitánya és a szövetség elnöke, Razvan Burleanu mostanában kommunikációra a sajtót használja az e-mail helyett…

Azt már a magyar újságírók is megtapasztalhatták – elegendő volt két sajtótájékoztató ehhez -, hogy Dárdai mennyire szuggesztív egyéniség, de töményen kapva a profizmust, elhivatottságot, optimista szemléletet, nyilván még magával ragadóbb. Ez lehetett az oka annak, hogy a tegnapi elutazás előtt meg kellett állapítsa: „A játékosok jobb munkát végeztek, mint arra előzetesen számítottam. Úgy kell őket visszafogni, nehogy túlpörögjenek.” Azt szeretné, hogy futballistái egészségesen koncentráltsággal fussanak majd ki a pályára. Elárulta, fejében már összeállt a kezdő, de érthető módon azt nem osztotta meg az elutazás előtti utolsó, a ferihegyi reptéren megejtett nyilatkozata alkalmával. Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt sérüléséről annyit mondott, nem tudja, mennyire komoly a baj, de nem idegeskedik, az ilyen okoknál fogva van huszonhárom futballista a keretében.

“Nemcsak a románok elleni találkozóról van szó, két meccsre készülünk. Igenis lehet komoly munkát végezni négy nap alatt. Meg kellett alkotni egy rendszert, eldönteni, mikor támadunk le, mikor állunk vissza. Jók vagyunk, nem panaszkodom, nem lehetnek kifogásaink” – tette hozzá.

Piturca reméli, a sérült Gabriel Tamas védőt és a magyarok elleni meccsen eltiltását töltő Ciprian Marica csatárt a többiek sikeresen helyettesítik. Fontosnak tartja Szalai Ádám visszatérését, s arra számít, nagy küzdés lesz a pályán, miután a magyarok azért harcolnak, hogy – az északírek budapesti 2-1-es sikere után – maradjon esélyük kijutni a franciaországi Eb-re.

Ami pedig a további (estleges, enyhébb esetben is: verbális-vulgáris) ütközetet illeti. Mindkét szövetség attól tart, hogy a drukkerek összecsapnak egymással, randalíroznak, de legjobb esetben is ordenáré dolgokat vágnak egymás fejének. A román szurkolók hetek óta magyarellenes szitkokat puffogtatnak a bajnokikon, a ploiesti-i Petrolult nemrégiben csaknem ötmillió forintnyi lejre bírságolta emiatt a szövetség, a fővárosi Rapid stadionját pedig két meccsre bezáratta rasszizmus miatt, s Burleanu elnök nem győz rimánkodni, a drukkerek viselkedjenek sportszerűen, mert “senki sem szeretné, hogy a román válogatott közönség nélkül játssza soron következő otthoni mérkőzéseit”.

Az MLSZ szintén tart a botránytól, tekintve, hogy a tegnap délután útnak indult szurkolói vonatra történt felszálláshoz nem volt szükség szurkolói kártyára, így (vélhetően) több olyan egyén is elutazott Romániába, aki a szigorúbb NB I-es intézkedések miatt az élvonal eseményeit bojkottálja,s akinek egy kis bukaresti köztérátrendezés aligha esik nehezére.
A tét tehát óriási. Több szempontból.

Végre jó volna meglepetést okozni.
Legalább a pályán.

Az Eb-selejtezők
CSÜTÖRTÖK
C csoport
Fehéroroszország-Ukrajna 0-2
Macedónia-Luxemburg 3-2
Szlovákia-Spanyolország 2-1
E csoport
Anglia-San Marino 5-0
Litvánia-Észtország 1-0
Szlovénia-Svájc 1-0
G csoport
Liechtenstein-Montenegró 0-0
Moldova-Ausztria 1-2
Svédország-Oroszország 1-1
PÉNTEK
A mérkőzések lapzártánk után értek véget.
A csoport
Lettország-Izland
Hollandia-Kazahsztán
Törökország-Csehország
B csoport
Belgium-Andorra
Ciprus-Izrael
Wales-Bosznia-Hercegovina
H csoport
Bulgária-Horvátország
Olaszország-Azerbajdzsán
Málta-Norvégia
SZOMBAT
D csoport
Írország-Gibraltár (18)
Skócia-Grúzia (18, Tv: Sport1)
Lengyelország-Németország (20.45, Tv: Sport1)
F csoport
Románia-MAGYARORSZÁG (18, Tv: m1)
Finnország-Görögország (20.45, Tv: Sport2)
Észak-Írország-Feröer (20.45)
I csoport
Örményország-Szerbia (18, Tv: Sport2)
Albánia-Dánia (20.45)
VASÁRNAP
C csoport
Ukrajna-Macedónia (18)
Fehéroroszország-Szlovákia (20.45)
Luxemburg-Spanyolország (20.45, Tv: Sport1)
E csoport
Észtország-Anglia (18, Tv: Sport1)
Litvánia-Szlovénia (20.45)
G csoport
Ausztria-Montenegró (18, Tv: Sport2)
Oroszország-Moldova (18)
Svédország-Liechtenstein (20.45, Tv: Sport2)

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: