< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Törökország nem akarja megmenteni a kurdokat

| Mobile | RSS

Törökország nem akarja megmenteni a kurdokat

2014. október 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Törökország nem akarja megmenteni a kurdokat

Elemzők és amerikai tisztviselők szerint Törökország azért habozik, hogy a NATO második legnagyobb katonai erejének bevetésével megmentse Kobanit, mert attól tart, hogy így a kurdokat erősítené meg, akik már régóta autonómiát követelnek Ankarától. Az Iszlám Állam előretörését ugyanakkor csak ők tudnák megállítani a szárazföldön – a bombák ugyanis nem elegendőek.
Lejátszás

Az Egyesült Államok csalódott, hogy Törökország nem állította meg az Iszlám Állam terrorszervezet offenzíváját a szíriai Kobani városánál, de reméli, hogy az USA idővel elnyeri Ankara támogatását is a terrorcsoport ellen – közölte szerdán egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő az izraeli Jerusalem Post hírportállal.

A török csapatok félreálltak, az Iszlám Állam dzsihádistái pedig hamarosan elfoglalhatják Kobanit, a török határon fekvő, kurdok lakta szíriai várost. A török lépés miatt patthelyzet jött létre a két NATO-szövetséges USA és Törökország között, miközben a véres Iszlám Állam közel áll a város teljes bevételéhez. „Az amerikai kormány szerint nem kérdés, hogy Törökország többre is képes. Többet kell tennie. Egyértelmű, hogy kifogásokat keresnek arra, miért ne vállaljanak többet” – bírálta az amerikai tisztviselő Ankarát.

A tisztviselő szerint Törökország azért zsonglőrködik, mert nem akarja, hogy a szíriai kurdok megerősödéjenek. Ráadásul Szíriából folyamatosan érkeznek kurd menekültek, így Törökországon belül is nő a számuk.

„Be kell látniuk, hogy ha úgy döntenek, hogy nem segítenek a határ túloldalán, az saját határaik biztonságát kockáztatná” – mondta a török stratégiáról az amerikai tisztviselő. És ha az Iszlám Államot a kurdok miatt nem állítják meg a Szíriai határon, azzal csak magukat, Törökországot veszélyeztetik – vélekedett.

henri barkeyHenri Barkey

Elemzők úgy látják, hogy Törökországot nagyon aggasztja a kurd autonómia kérdése. „A törökök, ha úgy tetszik, egyfajta fausti alkut kötöttek” – közölte Henri Barkey, az amerikai külügyminisztérium politikai tervezőcsoportjának volt tagja, aki jelenleg a Lehigh Egyetemen tanít. „A fausti alku ez: Törökország hajlandó befogadni sok menekültet – annak ellenére, hogy ez sokba kerül nekik – de csak azért cserébe, ha a szíriai kurdok vereséget szenvednek” – magyarázta Barkey. „Úgy látják Ankarában, hogy az észak-szíriai kurd régió autonómiájának a lehetősége rettenetesen veszélyezteti Törökország érdekeit, mert a szíriai kurdok és az iraki kurdok autonómiája után a törökországi kurdok autonómiája következhet” – vélekedett Barkey.

Szerinte a törökök nem akarják megmenteni a szíriai kurdokat, sőt kifejezetten azt szeretnék, ha Kobani elesne, mert az nagy csapást mérne raájuk. Attól félnek, hogy a szíriai kurdok győzelme megerősítené a törökországi kurdok pozícióját az Ankarával folytatott béketárgyalásokon.

recep tayyip erdoganRecep Tayyip Erdogan

A törökországi kurdokkal a békefolyamatot azzal a céllal kezdeményezte még 2012-ben Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy véget vessen a kurd autonómiáért folyó 30 éves véres konfliktusnak, amelyben 40 ezer ember – többségében kurd – vesztette életét.

“Ha a helyzet nem változik, itt mészárlás lesz”
„Segítségre van szükségünk. Fegyverek kellenek. Hatékonyabb légicsapásokra van szükség” – közölte Idrisz Nasszan, Kobani város tisztviselője. „Ha a helyzet nem változik, itt mészárlás lesz. El sem tudom képzelni, mi fog történni akkor, ha az Iszlám Állam bejut Kobaniba” – figyelmeztett a kobani tisztviselő. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Vagyim Makarenko független katonai elemző, a Kurdistan.ru honlap főszerkesztője a török álláspontot kommentálva elmondta: véleménye szerint a török hatóságok gyakorlatilag meg akarják semmisíteni a kurd önállóság fészkét az Iszlám Állam segítségével. „Meggyőződésem, hogy Ankara most egyszerre több feladatot próbál megoldani: megsemmisíteni a szíriai kurd autonómiát, harcolni al-Asszad rendszere és csak ezek után az Iszlám Állam ellen. Napjainkban a valós helyzet úgy alakul, hogy ha a kurdok Kobaniban nem állnak helyt önállóan, senki sem fog segítségükre sietni. Ha Törökország segíteni kívánt volna a kurdoknak, akkor ezt már megtette volna” – vélekedett.

Aaron Stein, a londoni Royal United Services Institute kutatóközpont vezetője pedig úgy véli, Kobani bukása ugyan területekhez juttatná az Iszlám Államot a török határon, de az Ankarát kevésbé zavarja, mint az, hogyha az Iszlám Állam meggyengyül, illetve Basár el-Asszad szíriai elnök hatalomban marad, akkor megmarad a kurd területek status quója Szíriában, ezt pedig Törökország nem akarja.

Csütörtökön és pénteken az Egyesült Államok két különmegbízottat küld Törökországba – John Allen nyugalmazott tábornokot és Brett McGurk külügyminisztériumi tisztviselőt, hogy megpróbálják rávenni Ankarát a határozott fellépésre. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Törökország „még megteheti, hogy szembenézzen” az Iszlám Állammal.

john allenJohn Allen

Egy amerikai tisztviselő ugyanakkor úgy véli: a tárgyalások többről fognak szólni, mint Kobani, ami már gyakorlatilag elesett. „Most Kobaninál már többről van szó, ez egy ennél nagyobb vita” – mondta a szintén név nélkül nyilatkozó amerikai forrás, aki szerint ez arra utal, hogy Washington már arról tárgyal Ankarával, hogy Törökország áltlában véve milyen szerepet játszhat az Iszlám Állam elleni harcban.

Átszabnák a Közel-Keletet
Dermesztő politikai tervekkel igyekszik átszabni a Közel-Keletet az Iszlám Állam. A terroristák egyik legmeredekebb elképzelése szerint Oroszországot olajmezőkkel vesztegetnék meg nukleáris technológiáért cserébe, de a hosszú távú tervek között szerepel az etnikai / vallási tisztogatás mellett Irán bedöntése is. A terrorszervezet célkitűzéséről korábbi cikkünkben bővebben olvashat.

 

forrás:atv.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |