< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A végleges jogi eredmény előtt nem alakulhatnak meg a képviselő-testületek

| Mobile | RSS

A végleges jogi eredmény előtt nem alakulhatnak meg a képviselő-testületek

2014. október 13. | hozzászólás | Közélet

A végleges jogi eredmény előtt nem alakulhatnak meg a képviselő-testületek

A végleges jogi eredmények megállapítása előtt nem tudnak megalakulni az önkormányzatok képviselő-testületei – bár erre az önkormányzati törvény 15 napot ad -, mert a jogorvoslati idő túlhúzódik rajta – erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.
Pálffy Ilona újságírók előtt ismertette a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választások nem jogerős eredményeit, valamint a jogorvoslati utakat. Elmondta, ha mindenki kihasználja a jogorvoslatokra rendelkezésre álló határidőket, akkor a végleges jogi eredmény november 10. körül várható.

Hozzátette: természetesen azokon a településeken, ahol nem indítanak jogorvoslati eljárást, hamarabb meglesznek a végleges eredmények, és megalakulhatnak a képviselő-testületek.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvényben az áll, hogy a képviselő-testület és a megyei közgyűlés az alakuló ülését a választást követő 15 napon belül tartja meg.

Az NVI elnökétől erre utalva azt kérdezték, melyik törvény az erősebb, tehát mi a helyzet akkor, ha a jogorvoslati eljárás 15 napon túlra húzódik, akkor hogyan tudnak megalakulni a képviselő-testületek. Pálffy Ilona erre azt mondta, nem tudja eldönteni, melyik törvény az erősebb, de szerinte nem tud megalakulni egy települési önkormányzat, amíg nincs meg a jogerős végeredmény.

Az NVI elnökének tájékoztatása szerint eddig két polgármester-választás eredményét támadták meg jogorvoslattal: a Pest megyei Diósdon és a Bács-Kiskun megyei Nemesnádudvaron. Hozzátette: utóbbinál az egyéni listás és a nemzetiségi választással szemben is jogorvoslattal éltek.

Megfeszített munkát végeztek a választási szervek

Megfeszített munkát végeztek a választási szervek, a helyi és területi választási irodák munkatársai – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Az NVI elnöke megköszönte a választás lebonyolításában részt vevőknek az elvégzett munkát. Mint mondta, az országban rendben lezajlott a 2014. évi önkormányzati és nemzetiségi választás. Hozzátette: még sok helyen dolgoznak, a helyi választási bizottságoknak ma meg kell állapítaniuk a választás eredményét, és továbbítani kell a jegyzőkönyveket a területi választás bizottságokhoz.

Az NVI elnöke a választási eredmények érdekességeiről szólva elmondta: a települések 77 százalékában (2448 településen) független polgármestert választottak.

A részvételi arányokról szólva kiemelte: az önkormányzati választáson 44,29 százalék volt a részvétel. A Győr-Moson-Sopron megyei Gyalóka nevű településen a 62 választópolgárból 61 volt szavazni, Tornabarakony 60 választásra jogosultjából 59 szavazott, Bödeházán 41-ből 40.

Kiemelkedő még Kisasszonyfa, ahol a 221 választópolgárból 197-en választottak, és Tiszabura, ahol 920-ból 841-en szavaztak vasárnap.

Az NVI elnöke elmondta: a nemzetiségiek megjelenési aránya a települési nemzetiségi önkormányzati választáson 65,14 százalék volt. A legaktívabbak a ruszinok voltak: a választásra jogosultak 78,05 százaléka, legkevésbé aktívak pedig az ukránok, ott csak 50,38 százalékos volt a részvétel.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: