< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Bagdadot fenyegetik már az iszlamisták

| Mobile | RSS

Bagdadot fenyegetik már az iszlamisták

2014. október 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Bagdadot fenyegetik már az iszlamisták

A nemzetközi légicsapások dacára fenyegetően közeledik az Iszlám Állam (IS) az iraki fővároshoz, jelentette be szombaton Chuck Hagel. Az amerikai védelmi miniszter aggodalmának adott hangot a terrorcsoportosulás előretörése miatt a Bagdad-közeli Anbár régióban.

A CNN szerint egy magasrangú amerikai katonai vezető úgy fogalmazott, hogy Anbárban a szunnita szélsőségesek “falhoz állították” az iraki hadsereget, amely pillanatnyilag nem tud mást tenni, mint megpróbál a túlélésre koncentrálni, újra Apache helikoptereket vetett be annak ellenére, hogy múlt héten kettőt is lelőttek a terroristák.
Nő áll a kobani kurd harcosok élén

A Kobaniban harcoló pesmergák egyik vezetője Majsza Abdo, egy 40 éves kurd nő, aki pesmerga szokás szerint harci nevet vett fel, Narin Afrinként ismert, mondta el az AFP hírügynökségnek Abdel Rahmane a londoni OSDH vezetője. A másik parancsnok férfi, Mahmoud Barkodan. Intelligens, tanult nő Majsza, aki érdeklődik a harcosok lelkiállapota felől és foglalkozik problémáikkal, mondták el a hírügynökségnek nyilatkozó pesmergák. A kobani kurdok szeptember 16-a óta állják az Iszlám Állam támadásait.

A kurd nők részvétele a harcokban megszokottnak számít, mint ahogy a harci név felvétele is. Majsza is szülőhelye nevét vette fel, Afrin egy ugyancsak Aleppó tartománybeli, szíriai kurd fellegvár. Néhány napja egy másik Kobaniért harcoló kurd nő neve járta be a világsajtót. Arin Mirkan is a milícia tagja volt, s amikor a harcban körbezárták az Iszlám Állam dzsihádistái ő nem adta meg, hanem felrobbantotta magát. A detonáció több dzsihád-harcost is megölt. Mirkan volt az első kurd katonanő, aki az IS fegyverét, az öngyilkos robbantást ellenük fordította.

Bagdad térségében egyre súlyosabb a helyzet. Tegnap a kurd biztonsági erők huszonhat tagja vesztette életét egy hármas öngyilkos robbantásban Dijála tartományban, a fővárostól 122 km-re fekvő Kara Tappa településén. Az IS már ellenőrzése alatt tartja Anbár és Dijála tartomány egy részét.

A török-szír határ melletti Kobaninál viszont a nemzetközi terrorellenes koalíciónak sikerült megfékeznie a szélsőségesek előretörését. A napokban úgy tűnt, elesik Kobani, hiszen a dzsihádisták elfoglalták a kurd város 40 százalékát, pénteken a kurd erők főhadiszállását is bevették.

Azóta azonban nem sikerült továbblépniük, bár az IS és az általa kikiálott kalifátus központjából, Rakkából és a Bassar el-Aszad szíriai elnök ellenzéke fellegvárának számító Aleppóból is újabb harcosokat hoztak Kobaniba.

Az londoni emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője, Abdel Rahman szerint a dzsihádisták számára a kobani a döntő ütközet.

“Amennyiben beveszik a várost, sokáig elhúzódhat még az IS elleni harc Szíriában. Ha viszont nem járnak sikerrel, az súlyosan rombolná a tekintélyüket a dzsihadisták között” – mondta.

A szervezet úgy véli, hogy amennyiben Törökország nem lép közbe, nem engedi meg, hogy a szír-török határon át fegyvereket szállítsanak a Kobaniban harcoló kurdoknak, és nem engedi át a török oldalon gyülekező kurd önkénteseket, akkor a város elesik, a pesmergák veresége elkerülhetetlen.

Az ENSZ szíriai megbízottja, Staffan de Mistura is hasonlóképpen vélekedett. Hétvégén arra szólította fel Törökországot, hogy segítsen megelőzni a mészárlást Kobaniban, mert véleménye szerint, ha az IS beveszi a várost a srebenicaihoz hasonló tragédiával, etnikai tisztogatással, a kurdok tömeges lemészárlásával kell számolni.

A nemzetközi koalíció ugyan fokozta az IS elleni légicsapásokat Kobaninál, de de a városi utcai harcok megnehezítik a harci gépek számára a támadásokat.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 164 megnézve, 1 alkalommal mai nap |