< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Fontos adóbejelentést tesz ma Varga

| Mobile | RSS

Fontos adóbejelentést tesz ma Varga

2014. október 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Fontos adóbejelentést tesz ma Varga

A kormány ma nyilvánosságra hozza a jövő évi adóterveit, ezzel megtörik a hónapok óta tartó hallgatást.

A három választás évében a kormány nagyon vigyázott arra, hogy az őszi önkormányzati választásokig semmi konkrétum ne szivárogjon ki sem a következő négy évnyi, de még a 2015-ös gazdaságpolitikájával kapcsolatban se. Ma a kabinet ezt a szokását megtöri – ugyanis Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismerteti a kormány jövő évi adóterveit. A sajtótájékoztató délután kettőkor várható.

Mivel a kormány általában szerdánként ülésezik, azt jelenti, hogy az adótóvényekről már múlt héten döntöttek – akár a 2015-ös költségvetésről. A jövő évi büdzsé részleteit jövő pénteken terjeszti be a kormány.

A 2015-ös adótörvényekben nagy változás nem várható, annak ellenére, hogy a ciklus végére a kormányfő egyszámjegyű – praktikusan 9 százalékos – szja-t ígért. Kisebb változások várhatóak inkább az szja-rendszerben tovább alakítják a családi adókedvezményt az előzetes ígéretek szerint (a kétgyermeekesek adókedvezményét megdupláznák, ez 55-60 miiliárd forint plsuzkiadást jelentene). A gazdaság növekedése 2015-ban már lassul (2,5 százalék környékére), ám legalább nő – ami az adóbevételek növeli, így lehetőség van kisebb átalakításokra.

Áfa-vonalon nem várható komolyabb változás, a négy évvel ezelőtt elhatározott, de csak idén meglépett onlinepénztárgép-bevezetés hozza a bevételeket, ezen felbuzdulva a tervek szerint a szolgáltatási szektorra is kiterjesztenék a új modern pénztárgépek használatát.

Kisebb változások várhatóak az ágazati adókban, elsősorban a pár hét alatt összedobott reklámadóban, amely több olyan helyre is lesújtott – sportegyesületek – amely nem volt az eredeti cél, azonkívül számos probléma van az elnagyollt végrehajtási szabályokkal.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |