< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Horváth: óriási ütést kapott az intézményesített korrupció

| Mobile | RSS

Horváth: óriási ütést kapott az intézményesített korrupció

2014. október 21. | 1 Hozzászólás | Közélet

Horváth: óriási ütést kapott az intézményesített korrupció

A Bunge nevű amerikai étolajgyártó cég korrupciós megkeresése a legfelsőbb kormányzati szinthez köthető – erről Horváth András beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az egykori adóhivatali dolgozó szerint a cég neve szerepel az elhíresült zöld dossziéban is. A szakember kijelentette: a Bunge-t két olyan szereplő kereste meg, akik a politikai rendszer csúcsán állnak. Hozzátette: akár kormánytagokról vagy pártpolitikusokról is szó lehet.

Horváth András hangsúlyozta: a cégek többsége részese az adócsalási folyamatoknak, mert e nélkül lehúzhatják a rolót. A mostani rendszerben erre kényszerülnek a vállalkozások – fogalmazott. A korábbi adóhatósági dolgozó szerint a NAV szerepe is nagy ebben a rendszerben. A szakember kijelentette: a legmagasabb szinteken az elnököt vagy az elnökhelyettest kell megkeresni, de meg lehet keresni főosztályvezetőket is, hogy úgy járjanak el bizonyos ügyekben, hogy az adott cégnek jó legyen.

Horváth András hangsúlyozta: hasonló esetek még elő fognak kerülni a jövőben is, puskaporos hordón ül a kormányzat. Hozzátette: ezek a korrupciós ügyek megtörténhettek a miniszterelnök tudta nélkül, hiszen Orbán Viktor nagyon sok mindenből ki van hagyva. Az lenne a pozitív, ha visszakerülne a kormány irányítása alá a NAV – magyarázta. A szakember szerint az adóhivatal jelenleg állam az államban kormányfelügyelet nélkül. Ez a korrupt rendszer korrupt megrendeléseket teljesített oligarchák, nagyvállalkozók és politikusok kénye-kedve szerint – jelentette ki.

Horváth András elmondta: anno nem állt volna ki a nyilvánosság elé a NAV-botránnyal, ha nem számított volna arra, hogy eljut idáig az ügy. A NAV-botrányt kirobbantó egykori adóhivatali dolgozó szerint a mai napot a rendszerváltás óta íródó történelem legjelentőségteljesebb napjának lehet titulálni, ugyanis óriási ütést kapott az intézményesített korrupció.

Hozzátette: még nem győztek, mert komoly erők munkálkodnak azon, hogy ezt a rendszert fenntartsák. Megkérem a Fideszt és Orbán Viktort, hogy ne hagyja elveszni ennek a napnak a jelentőségét – tette hozzá.

Étolajmutyi van a kitiltások mögött?

A már-már intézményesült áfacsalás húzódik meg az Egyesült Államokból való kitiltás hátterében – legalábbis ezt írja az Index. Ennek elszenvedői között ugyanis amerikai cégek is vannak. Ezek állítólag megelégelték, hogy az adóhatóság nem lép fel a csalók ellen – ráadásul mindezt megfejelte egy korrupciós kísérlet is.

Étolaj az egyik üzletben. Az Index azt írja: évekkel ezelőtt a washingtoni politikai döntéshozók fülébe jutott, hogy áfacsalók mérgezik a magyarországi étolajpiacot, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel legálisan működő piaci szereplőknek. A csalások károsultjai között van az amerikai érdekeltségbe tartozó, palackozott és ömlesztett étolajakat, takarmánydarákat gyártó Bunge nevű cég is. A napraforgó- és repcemag-kereskedelemben az áfacsalók éves szinten legkevesebb mintegy 20−25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon, ami a teljes áruforgalom 20 százaléka. A legális gyártók ráadásul így versenyhátrányba is kerülnek, hiszen az adó megfizetése után csak drágábban tudják adni a termékeiket, mint a csalók.

Az Index szerint könnyen lehet, hogy az amerikai követségre a piaci szereplőktől befuthattak korrupciós ajánlatról szóló jelzések és információk, amellyel a portál információi szerint éppen a Bunge-t keresték meg egy kormányzathoz közel álló, de nem kormányzati szervezet vezetői.

A portál szerint azt kínálták, hogy ha a cég pénzzel támogat egy, az ajánlattevők által megnevezett alapítványt, akkor elintézik, hogy a NAV az amerikai céget is békén hagyja. Egy másik forrásuk szerint a kormányhoz közeli szereplők stratégiai megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén ennek az alapítványnak visszacsorgassa a megállapodással összefüggésben szerzett pénzek egy részét. A portál úgy tudja: a korrupciós kísérletről már nyár közepén értesült az amerikai nagykövetség, azon keresztül pedig Washington.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 280 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: