< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Piros veszélyjelzés – 110 kilométer per órás szél, jégeső, özönvíz jöhet

| Mobile | RSS

Piros veszélyjelzés – 110 kilométer per órás szél, jégeső, özönvíz jöhet

2014. október 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Piros veszélyjelzés – 110 kilométer per órás szél, jégeső, özönvíz jöhet

Az egész országra veszélyjelzést adott ki az érkező mostoha időjárás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, hat megyében harmadfokú, piros fokozat él, errefelé 110 kilométer per órás széllökésre is számítani kell.

Éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásában. A front előtt az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, 20-25 milliméternél több esőt hozó felhőszakadás, 70-80 kilométer per órás sebességet meghaladó viharos szél, eset jégeső kíséretében. A front átvonulását heves szélrohamvonal kíséri, elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer per órát meghaladó széllökések is lehetnek.

A met.hu térképe szerint az ország egész területére veszélyjelzést adtak ki. 14 órakor a legenyhébb, elsőfokú jelzés vonatkozott Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre. Másodfokú jelzés él Hevesben,Nógrádban, Tolnában, Baranyában, Bács-Kiskunban, Vasban és Zalában, erre a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer per órát, valamint 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat. Harmadfokú, piros veszélyjelzés és Somogy, Veszprém, Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben, erre a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 kilométer per órát, 24 óra alatt pedig 30 milliméter eső eshet.

Szerdán a prognózis szerint napközben az északnyugati szelet továbbra is viharos (60-80 kilométer per órás) széllökések kísérik, de 90 kilométer per óra fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadékra van kilátás.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 185 megnézve, 1 alkalommal mai nap |