< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kazettás bombákat vetett be az ukrán hadsereg?//// Les bombes à fragmentation déployés dans l’armée ukrainienne? Euro Press / AFP

| Mobile | RSS

Kazettás bombákat vetett be az ukrán hadsereg?//// Les bombes à fragmentation déployés dans l’armée ukrainienne? Euro Press / AFP

2014. október 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kazettás bombákat vetett be az ukrán hadsereg?
Europress/AFP

Az ukrán hadsereg Doneck megye vélhetően több mint egy tucat településén vetett be kazettás bombákat a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen – közölte kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport. Kijev tagadja a vádat.

A kazettás bombák a levegőben felrobbanva sok apró robbanótöltetre oszlanak szét, és így gyakorlatilag egész körzeteket lehet elaknásítani velük. A szétszóródott lőszerek akár még évekkel a bomba ledobása után is szedhetnek áldozatokat, akik többnyire óvatlan gyerekek – hangsúlyozta a New York-i székhelyű szervezet.

A legtöbb ország betiltotta ennek a fegyvernek a használatát egy 2010-ben a nemzetközi jog részévé vált egyezmény alapján, amelyet azonban Ukrajna, illetve az Egyesült Államok és Oroszország nem írt alá.

A HRW egy héten át vizsgálódott Kelet-Ukrajnában, ahol a begyűjtött bizonyítékok alapján kazettás lőszerek széles körű használatát állapította meg most nyilvánosságra hozott jelentésében.

A dokumentum szerzői hangsúlyozták, sok támadásnál nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a szemben álló felek melyike vetett be kazettás bombákat, de – mint hozzátették – több esetben az ukrán kormányerők felelősségére utalnak a rendelkezésre álló bizonyítékok. Elsősorban a szeparatisták erősségének számító Doneck központjának október eleji támadásával kapcsolatban voltak egyértelműen arra utaló jelek, hogy a hadsereg állt az incidens mögött.
12 dokumentált támadás

A jelentés egyik készítője, Mark Hiznay szerint az ukrán hatóságoknak sürgősen kötelezettséget kellene vállalniuk arra, hogy a jövőben nem használnak kazettás lőszereket és csatlakoznak az ilyen típusú fegyverek bevetését tiltó egyezményhez. A 12 dokumentált támadásban legalább hatan vesztették életüket és többtucatnyian megsebesültek. A HRW szerint elképzelhető, hogy a felkelők is használtak kazettás bombákat.

Az ukrán védelmi minisztérium a francia hírügynökség megkeresésére reagálva tagadta a jogvédő szervezet vádjait, amelyek a tárca szerint „minden alapot nélkülöznek”.
forrás:mno.hu

Les bombes à fragmentation déployés dans l’armée ukrainienne?
Euro Press / AFP

La région ukrainienne de Donetsk armée est probablement plus d’une douzaine de colonies déployés bombes à fragmentation contre les séparatistes de l’Est russo-ukrainienne a annoncé mardi par Human Rights Watch (HRW), un groupe international de défenseurs. Kiev a rejeté cette accusation.

Les bombes à sous-munitions dans le felrobbanva de l’air pour les charges sont réparties entre de nombreux petits, et pratiquement tous les districts peuvent les elaknásítani. Les munitions dispersées peut prendre même des années après l’abandon des victimes des bombes, qui sont pour la plupart des enfants insouciants a souligné l’importance de l’organisation basée à New York.

La plupart des pays ont interdit l’utilisation de cette arme basée sur un accord 2010 est devenue partie du droit international, qui, cependant, l’Ukraine et les Etats-Unis et la Russie n’ont pas signé.

Le HRW plus d’une semaine de tests dans l’est de l’Ukraine, la base des preuves recueillies établi l’utilisation généralisée des armes à sous-munitions dans le rapport rendu public aujourd’hui.

L’auteur de ce document a souligné de nombreuses attaques ne peuvent pas être clairement établi que le contraire le parti qui a déployé des bombes à sous-munitions, mais comme il était dans de nombreux cas, l’Ukrainien forces gouvernementales la responsabilité de la preuve disponible suggère. Principalement été liée à la force des séparatistes votre centre de Donetsk attaque clairement au début d’Octobre, il ya des indications que l’armée était derrière l’incident.
12 attaques documentées

Un auteur du rapport, Mark Hiznay Selon les autorités ukrainiennes d’entreprendre d’urgence une obligation de l’avenir, ne pas utiliser les munitions en grappe et se joindre à l’interdiction de ce type de convention de l’armement. Les 12 attaques documentées au moins six personnes ont été tuées et des dizaines de blessés. Selon le HRW concevable que les rebelles ont également utilisé des bombes à sous-munitions.

Le ministère ukrainien de la réponse de la Défense à la demande de l’agence de nouvelles française a nié les accusations de l’organisation des droits de l’homme, selon le ministère sans fondement”.
Source: mno.hu

 

Leave a Reply 297 megnézve, 2 alkalommal mai nap |