< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Majdnem megállították az időt!

| Mobile | RSS

Majdnem megállították az időt!

2014. október 27. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Itt aztán tényleg hideg volt
Majdnem megállították az időt!

Tér nélkül nincsen idő sem, a térben pedig minden mozog. Illetve egy bizonyos helyzetben még az atomok is leállnak – ezt a pontot érte el majdnem egy kutatócsapat.

Forrás: Istituto Nazionale di Fisica Nucleare

A termodinamika harmadik főtétele szerint lehetetlen elérni az abszolút nulla fokot, a Kelvin skála nulla fokát vagy a Celsius skála -273,15 Celsius fokát. Hasonló határ ez a fénysebességhez, melynek átléphetetlenségét pedig a relativitáselmélet “biztosítja”. Ez persze nem akadályozza meg a kutatókat abban, hogy minél jobban megpróbálják azt megközelíteni. Ehhez most legközelebb az olaszok jutottak.

A Cryogenic Underground Observatory for Rare Events (CUORE) szakembergárdája ugyanis képes volt egy réztömböt 0,006 K-re (vagy -273,144 °C-re, ha úgy jobban tetszik) hűteni és 15 napon keresztül ebben az extrahibernált állapotban tartani. Ezzel a makroszkopikus tárgyaknál új rekordot állítottak fel a talján kutatók.

Egy kis fizika: a hő az atomok vagy molekulák rezgéséből származó energia. Ha nullára csökken, akkor a parányok megállnak mozgásukban, és noha ezt az állapotot nem sikerült elérni – és nem is fogjuk soha -, a réztömb atomjai szinte teljesen leálltak a fent említett kísérletben. Ezt párolgási hűtéssel, majd ródiumalapú lézersugarakkal érték el.

A CUORE szakemberei azonban nem csak az extrém alacsony hőmérséklet elérését, hanem a réztömb tárolóeszközének működését is nagy sikerként könyvelték el. Hiszen nem csak a hűtést kellett létrehozni, de annak fenntartásához minden, kívülről érkező hőhatást is blokkolni kellett. Ehhez ólmot használtak, mely egy ókori, elsüllyedt római gályáról származott.

És hogy mi értelme volt a projektnek? Az olaszok a radioaktivitás ritka formáit vizsgálták vele, köztük egy, még megerősítésre várót, az úgynevezett neutrinómentes duplabéta-bomlást (neutrinoless double-beta decay). A radioaktív eseményekre a réztömb hőmérsékletének apró emelkedéséből következtettek.

A világ legalacsonyabb, emberi beavatkozás nélkül elért hőmérséklete egyébként a Bumeráng-ködben (nebulában) található. Mindössze 1 kelvines hőmérséklettel bír, ami a világegyetem háttérsugárzásának harmada.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 245 megnézve, 1 alkalommal mai nap |