< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Paks II: Százmilliárdokat lophatnak el

| Mobile | RSS

Paks II: Százmilliárdokat lophatnak el

2014. október 29. | hozzászólás | Közélet

Paks II: Százmilliárdokat lophatnak el

A vizsgálható paraméterek alapján a legnagyobb korrupciós kockázatú állami beruházások közé tartozik a tervezett paksi bővítés – írja a Népszabadság.

Az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány szakmai konferenciasorozatának keddi, a nukleáris projektek „közpénzügyi” elemzésével foglalkozó állomásán. Elhangzott az is: a korrupcióveszély csökkentésére alkalmas eszközök közül a magyar kormány eddig egyiket sem alkalmazta a projektnél.

Tóth István János korrupciókutató szerint minden állami beruházásnál megvan a korrupció veszélye, ráadásul az atomerőmű speciális termék és a képet a hasonló beruházások általános tapasztalata is árnyalja. A határidők túllépése miatt szinte elkerülhetetlen az árak elszabadulása.

A Népszabadság megemlíti, hogy több mint 70 ezer közbeszerzés adatait elemezve a kutatók arra jutottak, hogy minél nagyobb egy beruházás, annál több az ellopott pénz. Tóth István János szerint a kockázatot hatékonyan lehetne csökkenteni az üzleti világban elterjedt módszerekkel: a beruházótól független antikorrupciós iroda létrehozásával, a szerződések adatbázisba rendezésével és nyilvánosságra hozásával, a korrupciótól leginkább fenyegetett vezetői pozíciók azonosításával

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: