< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A jövő évi adók elvihetik a rezsicsökkentést

| Mobile | RSS

A jövő évi adók elvihetik a rezsicsökkentést

2014. október 30. | hozzászólás | Közélet

A jövő évi adók elvihetik a rezsicsökkentést

2015-ben egy átlagos keresetű család akár havi 10 ezer forintot is bukhat, ha a parlament megszavazza az internetadót és a cafeteria adóemelését.

Az Origo számításai szerint a jövőre tervezett adócsomag több pénzt vesz ki az emberek zsebéből, mint amennyit a rezsicsökkentés hozott a konyhára.

Az internetadót például magánszemélyenként 700 forintban maximálnák, de ha egy négytagú családnak van egy vezetékes internet-előfizetése, és az összes családtag rendelkezik mobilnet előfizetéssel, akkor az már havi 3500 forint pluszkiadás. A kormány állítja, hogy az adót a szolgáltatókra vetik ki, az ugyanakkor elismerték, hogy a szolgáltatókat csak indirekt eszközökkel tudják majd „ösztönözni” arra, hogy ne hárítsák át a többletterhet.

Növekszik a cafeteria utáni adó is. Az eddigi 35,7 százalék helyett jövőre a tervek szerint 51,17 százalékos adóval sújtják majd. Szakértők szerint a munkáltatók nem fogják átvállalni a többletterhet, inkább kevesebb juttatást adnak majd a dolgozóknak.

Becslések szerint ha egy átlagos keresetű családban az egyik szülő 23 ezer forint cafeteriát vitt haza – Erzsébet utalványban vagy SZÉP kártyában – , akkor jövőre ez az összeg 3558 forinttal csökken.

Ugyanez áll a példacsalád másik szülőjére. A számítás szerint az ő Erzsébet utalványból, helyi tömegközlekedési bérletből, iskolakezdési támogatásból és munkahelyi étkezésből álló 27 500 forintos cafeteriáját 4254 forint levonás sújtja.

Gőgős Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az RTL Klubnak azt mondta: a Fidesz-kormány által tervezett adócsomag elhibázott, vissza kellene vonni. „Megint a kisemberbe rúg bele. Akárhogyan nézem, ez megint nem a gazdagok problémája lesz. A netadó is azokat a vidékieket sújtja a leginkább, akik máshogy nem férnek hozzá információkhoz.” – fogalmazott.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke az RTL Klubnak azt mondta, az adócsomag hatását meg fogja érezni az élelmiszer-kereskedelem. „Kevesebb élelmiszer-utalványt fognak beváltani. Ugyanez várható a Széchenyi Pihenőkártyánál, tehát a szállodák, vendéglátóhelyek forgalma csökken. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ha ezek csökkennek, akkor az ÁFA-bevétel is csökkenni fog” – mondta Zara László.

Az Origo számításai szerint az adóemelés várhatóan havi körülbelül 10 ezer forintos többletterhet jelent majd a családoknak. Ez éves szinten 120 ezer forint, ami bőven meghaladja a rezsicsökkentés hatását.

A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a rezsicsökkentés eredményei nem fognak csorbulni.
forrás:68óra.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: