< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A Beneąov-meteorit rejtélye

| Mobile | RSS

A Beneąov-meteorit rejtélye

2014. október 31. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

 

Több külföldi csillagászati hírportál beszámolt a Beneąov közelében 20 éve felrobbant híres tűzgömb napjainkban megtalált meteorit-darabjairól, nagy izgalmat keltve a világ meteoritikai közösségében. Még évekig lesz min vitatkozni…

1991. május 7-én 23:03 UTC-kor az Európai Tűzgömbészlelő Hálózat egy, akkor még hagyományos filmre dolgozó kamerái hatalmas robbanó tűzgömböt észleltek a csehországi Beneąov körzetében. Nagy esély volt rá, hogy a meteor földet ért, de azt hiába keresték évekig a környéken, sajnos nem találták meg darabjait – írja a történetről a Csillagászat.hu.

Húsz évvel ezután Pavel Spurný, a Cseh Tudományos Akadémia tagja, újraszámolta és elemezte a korábbi eredményeket korszerű eszközökkel, módosított modellel, különösen egy újonnan előkerült régi felvétel alapján és sikerült a lehetséges becsapódási területet pontosabban behatárolnia. A pályaelemzések a korábbi számított helyszíntől körülbelül 330 méterre tették a legvalószínűbb hullás területét, ami nagyban megkönnyítette a kereső expedíció dolgát. Az eredmények az Astronomy & Astrophysics folyóiratban jelentek meg október 13-án.

A Beneąov-i bolida – 1991. május 7-én, 23:03 UTC-kor.

Az első intenzív keresés 2011. április 9-én indult, amikor is 20 fő fémdetektorokkal felszerelkezve vizsgálta a megadott zónát és sikerült néhányszor 10 darab mintát gyűjteniük a későbbi vizsgálatok céljára. Ezeket nagy gondossággal, természetesen felcímkézve, GPS koordinátákkal, helyszíni fotókkal dokumentálták. 2011. április 15-én a begyűjtött mennyiséget 8 db-ra redukálták, majd laborkörülmények között részletesen dokumentálták, mosták, ultrahanggal tisztították, mérték és a csiszolt felületeket mikroszkóppal vizsgálták. A teljes talált mennyiség mindössze 11,63 grammra tehető.

A kutatók csapata úgy gondolta, hogy a világon elsőként sikerült egy korai megfigyelésre támaszkodva, 20 év elteltével megtalálni a feltételezhető szűlő-bolida maradványait. A csoport szerint az eredeti kiinduló tömeg 10 kg felett lehetett, amiből kb. 100 g érhetett földet. Annyiban valóban újszerű a módszerük, hogy teljesen más modellt használtak a földet érés számítására, hiszen abból indultak ki, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy meteoroid érkezett a Föld légkörébe, hanem esetleg több különálló darab, mint pl. a mi híres Mócs L5-6 kondritunk esetében 1882-ből (kb. 3000 db egyedi meteorit).

Meteoroid, meteor vagy meteorit?

A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld felszínével való ütközéskor nem semmisül meg. Amíg az űrben mozog, meteoroidnak nevezzük, amikor belép a légkörbe, a légellenállás okozta súrlódás hatására felforrósodik és fényt bocsát ki, tűzgolyót létrehozva, amit meteornak vagy hullócsillagnak hívunk.

A világ nemzetközi meteoritos szakmai fórumain azonban hatalmas vita alakult ki a beneąovi eredményekkel kapcsolatban. Olyan híres meteorit-gyűjtők, vadászok, szakemberek nyilatkoztak, mint pl. Michael Farmer (USA), Anne Black, korábbi IMCA Elnök (Nemzetközi Meteoritgyűjtők Szövetsége, USA), Paul Gessler, Pawel Zareba, stb.

Véleményük szerint a meteorit nem lehet relatíve friss, azaz 20 éves, ráadásul rendkívül hasonlít a mára már hatalmas meteorit mennyiséget produkáló Észak-Nyugat Szaharai (a szakterminológiában NWA-áknak nevezett és mára már a 8700 db felett járó sorszámozottságú) meteoritokra, emellett rendkívül erős oxidáció (talán limonit, hamatit) figyelhető meg a belső részeken, ami szintén 20 évnél régebbi meteoritra utal, mindemellett pedig felülete kísértetiesen hasonló a sivatagi homok által felcsiszolt, szinte polírozott, fényes NWA-k felületére. A vita tehát csak most kezdődött és érdekes színfoltja lesz a következő években a meteoritikának.

A három db Beneąov-meteorit

Évente átlagosan 40 darab égitest-törmelék okoz úgynevezett szuper-bolida eseményt a Föld légkörében, ami után nagyobb eséllyel maradhat leérkező darab, azaz meteorit.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 1579 megnézve, 1 alkalommal mai nap |