< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Újabb amerikai-magyar botrány körvonalazódik

| Mobile | RSS

Újabb amerikai-magyar botrány körvonalazódik

2014. november 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Újabb amerikai-magyar botrány körvonalazódik

Az amerikai kormány Horvátországra is nyomást gyakorol. Azt szeretnék megakadályozni, hogy a Mol eladja egy orosz vállalatnak a 49 százalékos INA-részesedését – értesült a Reuters. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Gazprom lehet a vevő.

A horvát INA olajtársaságban 49 százalékos részesedése van a Mol-nak. A horvát kormánynak is kevesebb a részesedése, mint 50 százalék, de a magyar társaság részesedését nem akarja megvásárolni. A Mol azonban megválna az INA-tól, és sajtóértesülések szerint az orosz Gazprom megvásárolná azt. Az Egyesült Államok azonban nem akarja, hogy az oroszok még nagyobb befolyást szerezzenek az Európai Unióban, illetve a kelet-közép-európai energiapiacon.

Az USA nem akarja, hogy az oroszok még nagyobb befolyást szerezzenek
Forrás: AFP/Alexander Zobin

„Washingtont elsősorban a Magyarország és a Kreml közti egyre szorosabb kapcsolat aggasztja” – közölte a Reuters amerikai forrásokra hivatkozva. Írásukban emlékeztettek arra, hogy Magyarország szeptemberben beszüntette a földgázszállítást Ukrajna irányába, ami szemben áll az Európai Unió Ukrajna-párti erőfeszítéseivel. A Reuters felidézte azt is, hogy a magyar kormány megint kiállt a Déli Áramlat megépítése mellett.

A hírügynökség arról is ír, hogy a nyugati diplomaták egyetértenek abban, hogy az elmúlt hónapokban felgyorsult Magyarország Kreml-párti tábor felé sodródása.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 176 megnézve, 1 alkalommal mai nap |