< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hajnalig üléseztek a Parlamentben

| Mobile | RSS

Hajnalig üléseztek a Parlamentben

2014. november 4. | hozzászólás | Közélet

Hajnalig üléseztek a Parlamentben

A magyarországi kutatás-fejlesztés, az idei költségvetés, valamint az európai területi társulások szabályozása módosításainak tárgyalásával folytatódott az Országgyűlés kedd hajnalra átnyúló ülése, majd az EU, valamint Izland és Norvégia közötti kiadatás szabályozásáról szóló vitával zárták a napot.

A határokon átnyúló együttműködést célzó uniós rendeletcsomaggal összhangban nyújtották be az európai területi társulásokról szóló törvényjavaslatot, amelyet Magyar Levente ismertetett. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár elmondta, az új jogszabály része új határátkelőhelyek létesítése is. A Fidesz támogatta, az MSZP tartózkodását, a Jobbik – fenntartásokkal – szintén támogatását ígérte a csomaghoz.
Visszavenni a magyar közműveket

Közműszolgáltatók vásárlása miatt módosítani kell a 2014-es költségvetést, mivel a részesedés-vásárlásoknak meg kell teremteni a szükséges 152 milliárd forintos anyagi fedezetet; Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az uniós módszertan szerinti költségvetési hiányt nem befolyásolja a tranzakció, a Költségvetési Tanácsnak pedig nem volt alapvető ellenvetése. A Fidesz jelezte, ez a korábban feladott állami pozíciók visszaszerzését jelenti. Az MSZP szerint ugyanakkor nem zárható ki, hogy egyes tételek az uniós hiánycélt is érinteni fogják, a kormány olyan szolgáltatók megvásárlására költ, amire nem kellene. A Jobbik szerint a cél helyes – az „elkótyavetyélt” vagyon visszaszerzése –, de figyelni kell, mit és mennyiért vásárolnak vissza. Az LMP elviekben szintén egyetért a közösségi tulajdonnal egyes szektorokban, de szükségesnek tartaná a megalapozott szakmai háttérmunkát.
A kutatás-fejlesztés egységesítése

Terítékre került még a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvényjavaslat, amelyet L. Simon László ismertetett. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal irányításával egységesítenék a tudományirányítás és támogatás rendszerét, hogy megszüntessék a gazdaságilag is kiemelt szektor széttagoltságát. Az Állami Számvevőszék támogatásáról biztosította a kormányt; a Fidesz támogatást kért az átalakításhoz, amelyet a KDNP is hiánypótló lépésnek nevezett. A szocialisták szerint ugyanakkor a k+f szektor irányítását alapvetően a tudományos akadémiára és a felsőoktatási intézményekre kellene bízni. A Jobbik alapvetően támogatta a kormány egységesítési szándékát, hozzátéve, remélik, hogy a források odaítélésénél az átláthatóság és a szakmaiság elvei érvényesülnek. Az LMP is jelezte: támogatja a javaslatot, ha testületi döntésekkel ítélik oda a forrásokat, bevonják a tudományos akadémiát és más szakmai testületeket is és biztosítják a civil kontrollt.
Vita nélkül

A kormány nevében Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ismertette azt a javaslatot, amely egy kötelező hatályú uniós megállapodáshoz fűz magyar megállapításokat annak érdekében, hogy felgyorsuljanak és egyszerűsödjenek a kiadatási ügyek Magyarország, valamint Izland és Norvégia között. A javaslatról nem alakult ki vita, a Fidesz és az MSZP is támogatja azt.
November 10-én folytatják

A napirend utáni pontokat követően elsőként a jobbikos Ander Balázs kért szót és a Somogy megyei népességfogyás elleni fellépést sürgetett, ezt követően frakciótársa, Szávay István a 125 éve született Seress Rezső zeneszerzőre emlékeztetett. Az MSZP padsoraiból Kiss László az ukrajnai választásokat értékelte, Demeter Márta pedig a kormány hon- és rendvédelmi politikáját bírálta, az LMP-s Ikotity István pedig szülővárosa, Baja adottságait méltatta. A fideszes Bodó János felszólalásában a szociális tűzifa-támogatások első eredményeiről számolt be.

Az ülést vezető Steiner Tamás ezt követően bezárta a Ház ülését, amely november 10-én, hétfőn folytatja munkáját.
Belehúztak a honatyák a heti ülésnapon
Az Országgyűlés hétfőn a határozathozatalok között az EU kérésére módosította a vasúti közlekedési törvényt, továbbá egyszerűsítette a gázértékesítés és a szállítóvezeték-építés szabályait. Ezt követően általános vitákkal folytatódott a munka, elsőként a központi címregiszterrel kapcsolatos javaslatról kezdtek tárgyalni. A részleteket ide kattintva, a napirend előtti felszólalásokat pedig ide kattintva éri el.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: