< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az orbáni gazdaságpolitika sikeréről ír a Bloomberg

| Mobile | RSS

Az orbáni gazdaságpolitika sikeréről ír a Bloomberg

2014. november 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az orbáni gazdaságpolitika sikeréről ír a Bloomberg
Sokat profitáltak a befektetők a magyar állampapírokon

Az Orbán kormány gazdasági sikereiről írt hosszú elemzést a Bloomberg. A kamatvágások és a nemzetközi likviditásbőség hatására 2010 óta a magyar államkötvényeken 51 százalékos hozamot értek el a befektetők. Az EU átlagánál magasabb növekedés pedig a költségvetési szigor fenntartása mellett történt.

A kissé nyakatekert, „Az 51 százalékos hozam segít Trichet-ét belátni, hogy megértse Magyarország, miért derűlátó” címen közölt írás az Orbán-kormány négyévnyi évgazdaságpolitikájának összegzése. A cikk Balogh László helyettes államtitkár és Jean-Claude Trichet, az ECB korábbi elnökének rövid beszélgetésével kezdődik, amely az IMF éves közgyűlésén történt.

A mosolyra fakadó Balogh felkeltette Trichet figyelmét, aki megkérdezte, min mosolyog a magyar gazdasági minisztérium tisztségviselője. Azért, mert Magyarország gazdasági mutatói nagyon jónak látszanak – válaszolta Balogh egy később, Budapesten adott interjúja szerint, amelyben a washingtoni találkozón történteket idézte fel. Mint mondta, Trichet szkeptikusnak tűnt és megkérdezte, mint mond az IMF. Azt válaszoltam, jelenleg az IMF is elég optimista.

Orbán riporterek lead

A magyar gazdaság a várakozások szerint idén nyolc éve nem látott mértékben, 3,2 százalékkal bővül, miközben a költségvetési hiányt évek óta három százalék alá szorította a kormány, így kikerült a túlzottdeficit eljárás alól,első ízben azóta, hogy az ország 2004-ben taggá vált. Ezzel az a veszély is elhárult, hogy az ország több milliárd eurónyi uniós támogatástól elessen. Orbán négy évet várt arra, hogy egy ehhez hasonló újjáéledésről adjon hírt.

Az elemzés ezután kitért a tíz éves magyar államkötvények csökkenő hozamfelárára. A spread, vagyis a különbözet a hasonló lejáratú német és magyar állampapírok között jelenleg hat éves csúcs közelében, 300 bázispont közelében áll. A hozamfelár 2012 elején 890 bázisponton tetőzött, amikor Magyarország hitelminősítését bóvli kategóriába sorolták, pár hónappal azután, hogy a kormány elutasította az IMF pénzügyi segítségét elutasította.

A kötvényárfolyamok emelkedésében nagy szerepet játszott az MNB 24 hónapos kamatcsökkentési ciklusa, amelynek során az irányadó kamatot júliusban 2,1 százalékra vágták – emlékeztet az anyag. Ez most a stabilitás és az előre jelezhetőség korszaka – idézi a Bloomberg Matolcsy György jegybankelnök október végi interjúját.

A további kötvényárfolyam emelkedés attól függ, hogy az ECB kiterjeszti-e kötvényvásárlási programját a kamatok nulla közelébe történt csökkentését. Az extra likviditás egy része ugyanis könnyen a magasabb kamatozású magyar eszközökben köthet ki.

A kormány további eredményeként értékeli az infláció leszorítását több évtizede nem látott szintekre, nulla közelébe, amit a kormányzati szinten végrehajtott lakossági energiaáraknak köszönhető. Részben ennek is köszönhető, hogy lehetővé vált a jegybanki kamatcsökkentés vonzóbbá váltak a magyar államkötvények szintre. A gazdaságpolitika kockázatai között említik a különböző szektorokba történő kormányzati beavatkozást.

Miközben Orbán igyekszik kedvezni a közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek, gazdaságpolitikája során hatalmas a kormányzati beavatkozás az olyan szektorok működésébe, amelyek nem egykönnyen tudják elhagyni az országot, s ennek a stratégiának negatív következményei lehetnek hosszútávon – idézik ismét Jaksity Györgyöt, a Concorde vezetőjét a Bloomberg.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |