< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Két szegedi gimnázium a top 100-ban

| Mobile | RSS

Két szegedi gimnázium a top 100-ban

2014. november 7. | hozzászólás | Kultúra

Két szegedi gimnázium a top 100-ban

Szeged – Ismét csak két szegedi iskola fért fel a HVG száz legjobb gimnáziumának listájára, de a Radnóti és a Ságvári is drasztikusan rontott tavalyi helyezéséhez képest. Mindkét intézményvezető úgy gondolja, ez a lista nem objektív.

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a 39., az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium pedig az 53. legjobb gimnázium az országban – legalábbis a HVG rangsora szerint. A Radnóti húsz, a Ságvári 25 helyet rontott tavalyi helyéhez képest, és a matematika kivételével minden tárgyból rosszabbul szerepeltek diákjaik, mint egy éve.

A radnótisok – akárhanyadikok is a listán – bőven megállják a helyüket. Fotó: Frank Yvette

– Nyelvi érettségi 131. hely? Te jóisten – hüledezett Gál Béla, a Radnóti igazgatója az adatsor láttán. Mint mondta, elemezni fogják az adatokat, és a magyar és idegen nyelvi képzést erősítik – még akkor is, ha diákjaik így is bőven megállják a helyüket. A listával azonban az igazgatónak több problémája is akadt.

– Továbbra sem számítanak a külföldön továbbtanuló diákok a felvételi eredményeket mutató statisztikában, miközben tőlünk minden évben többen mennek Cambridge-be vagy Oxfordba. Tavaly pedig még szerepelt az OKTV-döntőbe jutott tanulók száma az adatsorban, idén ezt kivették belőle, pedig az sokat húzott felfelé az eredményeinken.

Ebben egyébként idén a Radnóti tarolt: a biológia OKTV-
rangsorban országos első, fizikából második, kémiából pedig ötödik.
Gál Béla megjegyezte: a Radnótin kívül egyetlen olyan iskola sem szerepel a listán, amely egy egész Arany János tehetséggondozó programos osztályt vinne. – A hátrányos helyzetű tanulók is négyes feletti átlagot hoznak, de ha az egész iskolát ítélik meg, nem mindegy, ha az évfolyam hatoda nem a klasszikus „válogatott” diákokból áll.

Szakmai rangsorok

A kiadvány több más középiskolás rangsort is felállított. A két tannyelvű képzést folytató iskolák húszas mezőnyében a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános iskola a 8., a szegedi Deák Ferenc Gimnázium pedig a 16. helyen végzett. A tíz gyakorlóiskola közül a szegedi Ságvári a hatodik. Az egészségügyi és szociális alapismereteket oktató intézmények közül a szentesi Boros Sámuel szakközépiskola és szakiskola a tizedik, a kereskedelem, vendéglátás és marketing ismereteket oktató iskolák közül a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola a harmadik, a környezetvédelmi szakmai rangsorban a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola a negyedik, a műszaki informatikai ismereteket oktató iskolák közül pedig a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Középiskola a hetedik. Ezeket a rangsorokat kizárólag az országos szakmai versenyeken döntőbe jutott diákok száma alapján határozták meg.

Dobi János, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója elképzelhetetlennek tartja, hogy objektív mérőszámok alapján ennyit romlott volna az iskola teljesítménye. Mint mondta, ezeket az eredményeket ők is minden évben monitorozzák.

– A történelemérettségit 2013-ban a diákok 73,6 százalékosra írták meg, 2014-ben 73,1 százalékra. Ha ez a 0,5 százalékos „zuhanás” ötven hellyel hátrébb sorol bennünket ebből a tárgyból, akkor én ezt vállalom – mondta az igazgató, aki nem érti a nyilvánosságra hozott adatokat.

– Mi az, hogy a harminc legnépszerűbb szakot vizsgálták csak a felvételi eredmények kapcsán? És aki nem oda ment? – tette fel a kérdést. Az érettségi eredményekkel kapcsolatban pedig azt kifogásolta, hogy nincs megkülönböztetve, hogy a diákok emelt vagy középszintű dolgozatot írtak-e.

– Nem lehet tudni, hogy hány tized pontok vannak a különböző helyezések között. Így aki ezen lista alapján ítél meg egy iskolát, azt gondolom, téves következtetéseket von le.

forrás:délmagyar.hu

Leave a Reply 1219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: