< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Váltás: Fazekas megy, Győrffy jön?

| Mobile | RSS

Váltás: Fazekas megy, Győrffy jön?

2014. november 8. | hozzászólás | Közélet

Váltás: Fazekas megy, Győrffy jön?

inShare.Hónapok óta rebesgetik agrár szakmai körökben, hogy a Nyerges Zsolt emberének tartott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterének menni kell. Vélhetően hamarosan ő is az Orbán-Simicska belháború egyik áldozatává válhat.

Pénteken már a lehetséges utód nevét is közölte a Népszavával egy, a Fidesz közeli köröket jól ismerő agrár szakember. Információi szerint Fazekast Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke követheti a miniszteri székben. Természetesen kerestük Győrffy Balázst is, hogy formális, vagy informális úton kapott-e már felkérést, vagy jelzést, de a kamaránál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szervezet elnöke jövő hét közepéig Kínában tartózkodik.

Akárki is tölti be a későbbiekben a posztot, nem lesz könnyű helyzetben, ugyanis idén és tavasszal is folytatódnak a gazdatüntetések. A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) földbérlet-pályázatán vesztes gazdák november 17-én a 42-es számú főút Berettyóújfalu és Mezőpeterd közötti szakaszán félpályás útlezárással tiltakoznak az állami földbérletekről közel egy éve hozott, szerintük kétes döntések miatt. Becslések szerint az érintett 65 ezer hektárra, a környezetgazdálkodási támogatással együtt, összességében mintegy 7 milliárd forint területalapú támogatást vehetnek majd fel az új bérlők. Az évek, évtizedek óta a Hortobágyon legeltető gazdák felháborodását az is gerjeszti, hogy ők bérleti díjat fizettek, s most, amikor már hektáronként 100 ezer forint körül hoz a legelő, a bérleti szerződésük lejártával meghirdetett pályázatokon a többségük egyetlen négyzetmétert sem nyert.

A bihari síkságon 3 ezer hektárt hirdettek meg, amit gyakorlatilag két család, családtagjaik és strómanjaik vitték el – említette lapunknak Rezes Gábor agrármérnök, a vesztes gazdák képviselője. A HNP területén nagyjából 35-40 ezer juh és 4-5 ezer szarvasmarha maradt legelő nélkül. A kisemmizett állattartók továbbra is a régi területükön legeltetnek, mert a legtöbb új bérlőnek “ha kutyája van, a bolhán kívül nincs más állata” – fogalmazott Rezes Gábor. A tüntetés szervezői tucatnál is több mezőpeterdi, zsákai, váncsodi gazdát képviselnek, akik 3 ezer hektár legelő bérleti jogát veszítették el és 3-4 ezer juh, ezer szarvasmarha léte került veszélybe.

Az agrármérnök arra is figyelmeztetett, a téli takarmány még megvan, de ha jövő áprilisra elfogy, robbanhat az elégedetlenség. Tavasszal országos mozgalommá szerveződhetnek a pályázatokon vesztes gazdák

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) több mint féléve kezdte vizsgálni a HNP vitatott bérleti szerződéseit és a Rezes Gábornak küldött levelükben elismerik mintegy 100 esetben találtak hibát és közlésük szerint intézkedtek, de a vizsgálatot még mindig nem zárták le. Az agrármérnök szerint ebben az ügyben a Kehinek nincs intézkedési joga. A kormányzat ugyan azt ígérte, amíg a vizsgálat tart, addig nem írják alá a vitatott szerződéseket, de ennek ellenkezőjéről számoltak be az érintettek.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: