< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tizenegy településen voksoltak újra

| Mobile | RSS

Tizenegy településen voksoltak újra

2014. november 10. | hozzászólás | Közélet

Megismételt szavazások országszerte
Tizenegy településen voksoltak újra

Tizenegy településen tartottak ma megismételt önkormányzati szavazást reggel 6 és este 7 óra között. A megismételt szavazáson ugyanazok voltak a szabályok érvényesek, mint az október 12-ei választáson.

Ózd

Janiczak Dávid, a Jobbik jelöltje nyerte a megismételt polgármester-választást vasárnap Ózdon a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

Az október 12-iki választáson is a jobbikos jelölt nyert.
Janiczak Dávidra a választópolgárok 64,44 százaléka (10 299 választó), Fürjes Pálra, a Fidesz-KDNP jelöltjére 31,76 százalék (5076) szavazott, míg Veres Zoltánt, az MSZP-DK jelöltjét 3,25 százalékuk (520) támogatta.
Kónya Bélára, a Munkáspárt jelöltjére a szavazók 0,38 százaléka (60) szavazott, Gál Józsefre, a Szociáldemokraták jelöltjére 0,09 százalék (14), míg Tóth Melinda Annára, a JESZ jelöltjére 0,08 százalék (13).
A választásra jogosultak száma 28 340 volt, közülük 16 097-en jelentek meg a szavazókörökben, ami 56,79 százalékos részvételt jelent a megismételt szavazáson.

Szekszárd

Ács Rezső, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a megismételt polgármester-választást vasárnap Szekszárdon a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. Az október 12-iki választáson is a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. Szekszárdon a 27., 28., 29. és 30. szavazókörben kellett megismételni a polgármester-választás szavazását.

Baks

Búza Zsoltot (független) választották Baks polgármesterévé vasárnap a megismételt szavazáson – tájékoztatta a választási iroda vezetője vasárnap az MTI-t. Heinerné Kecskés Aranka elmondta, a községet eddig is vezető Búza Zsolt 606 szavazatot kapott, a szintén független Mihályné Tóth Margitra pedig 513-an voksoltak.

Recsk

Nagy Sándor, a Jobbik jelöltje nyerte a vasárnapi megismételt polgármester-választást Recsken a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 100 százalékos feldolgozottságú adatai szerint. A település 3-as szavazókörében kellett megismételni vasárnap a voksolást, mert korábban kampánycsendsértést, illetve a választási alapelvek megsértését állapította meg a helyi választási bizottság (hvb).

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ismét Nagy Sándor kapta a legtöbb szavazatot, a Jobbik jelöltjére 307-en voksoltak. Második helyen Dudás Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett 143 szavazattal, míg Kucseráné Varga Zsuzsanna, független jelölt 6 szavazattal a harmadik lett.

Jászkisér

Pintér Ferenc független jelölt nyerte a megismételt polgármester-választást vasárnap Jászkiséren, ezzel új elöljárója lesz a jászsági kisvárosnak – közölte a nem hivatalos végeredményt Mudris Andrásné, a helyi választási iroda (hvi) helyettes vezetője az MTI-vel vasárnap este.

A megismételt választás más eredményt hozott, mint a megsemmisített október 12-i választás; akkor Hajdú László korábbi városvezető kapta a legtöbb szavazatot.
Mudris Andrásné tájékoztatása szerint most a 2777 érvényes szavazatból Pintér Ferenc 1431-et kapott. Második lett a település régi vezetője, Hajdú László 1292 vokssal, míg a harmadik Holló Zoltánra 30-an, a negyedik Madarász Sándorra 24-en szavaztak. Valamennyi jelölt függetlenként indult a választáson.

Pécs

Pécsen nem hozott változást a 2-es számú egyéni körzet élén a 8-as szavazókörben vasárnap tartott megismételt választás: a város közgyűlésében az október 12-én győztes Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) foglalhat helyet.

Lovász István, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, a szavazókörhöz tatozó 914 választópolgárból 334 szavazott. A 8 jelölt közül a szavazókörben a legtöbb érvényes voksot Lakatos Szilvia, az Összefogás Pécsért Egyesület indulója kapta Oszoli Dénes és a független Pollák Gábor János előtt.
A 2-es számú körzet egészét tekintve azonban Oszoli Dénes végzett az első helyen 582 szavazattal, a második Belányi Lajosné, a Forum-MSZP-Együtt-PM jelöltje lett 507, a harmadik Pollák Gábor János 392 szavazattal.
A 8-as szavazókörben megismételt választás eredménye tehát sem az egyéni, sem a listás mandátumok sorsát nem befolyásolta, Oszoli Dénest megelőzni egyedül Belányi Lajosnénak, a Forum-MSZP-Együtt-PM jelöltjének volt esélye.
Lovász István kitért rá, a megismételt választás feltétele volt az új pécsi közgyűlés megalakulásának, amelyre így a jövő héten sor kerülhet.
A voksolás megismétlésére azért volt szükség, mert a Pécsi Ítélőtábla súlyos jogsértésnek minősítette, hogy október 12-én a szavazófülkében valaki olyan, a szavazólaphoz hasonló papírt hagyott, melyen az egyik polgármester- és képviselőjelölt neve mellett “X” volt látható.
A táblabíróság végzésének indoklása szerint a szavazás napján a fülkébe került “kitöltési útmutató” lehetőséget adott a választópolgárok befolyásolására.

Győr

Bárány István független jelölt nyerte el az önkormányzati mandátumot abban a győri választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 12-i voksolást – közölte vasárnap este a város aljegyzője, a választási iroda vezetője az MTI-vel.

Csörgits Lajos elmondta: még az éjszaka folyamán megállapítja a helyi választási bizottság a végeredményt, de az már tudható, hogy a függetlenként indult Bárány István jelentős többséget szerzett a választókerületben.
A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala szerint a győri 4. számú választókerület 24. számú szavazókörében vasárnap Bárány István 425 szavazatot kapott, Morvay László (Fidesz-KDNP) 201-et, Peres Ádám (Jobbik) 7-et, Scheff Mihály (MSZP-Együtt) 1-et. A választókerületben az NVI adatai szerint Bárány István összesen 1392, Morvay László 1205 szavazatot szerzett.

Forrás: MTI
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: