< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A cseh tanácsadó szerint nem ajánlatos ujjat húznunk az amerikaiakkal//// M1 News The Czech adviser is not advisable to mess with the Americans

| Mobile | RSS

A cseh tanácsadó szerint nem ajánlatos ujjat húznunk az amerikaiakkal//// M1 News The Czech adviser is not advisable to mess with the Americans

2014. november 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

M1 Híradó
A cseh tanácsadó szerint nem ajánlatos ujjat húznunk az amerikaiakkal

Magyarországnak is vigyáznia kell, mert ha továbbra is “engedetlen” lesz Washingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor “bármire felkészülhet”.

Óvatosságra intette Magyarországot Washingtonnal és Brüsszellel szemben Václav Klaus volt cseh államfő egykori tanácsadója az M1 keddi Híradójában.

Petr Hájek azt mondta: Magyarországnak is vigyáznia kell, mert ha továbbra is “engedetlen” lesz Washingtonnal és Brüsszellel szemben, akkor “bármire felkészülhet”.

A volt tanácsadó szerint a Nyugat, korrupciós botrányra hivatkozva, gyakorlatilag puccsal buktatta meg a cseh Necas-kormányt, amikor az ki akarta bővíteni a temelini atomerőművet, és a cseh kormányfő Moszkvában világossá tette, hogy fair verseny lesz.

Ez sértette a nyugati érdekeket. Azért cserélték le az amerikai nagykövetet Prágában, mert képtelen volt “megszerezni” Temelint, utóda már úgy érkezett a cseh fővárosba, hogy megszerzi a beruházást – mondta Petr Hájek.

Az Orbán-kormány most ugyanolyan “engedetlen”, mint amilyen a Necas-kormány volt. Ráadásul a cseh kormány megbuktatásakor még nem volt ukrán válság – mondta Petr Hájek. Hozzátette: “az Egyesült Államok és az EU érdekei most duplájára, sőt: háromszorosára nőttek”.

Azt mondta: az Orbán-kormány sokkal függetlenebb döntéseket hoz, mint annak idején Petr Necas.

Ez elég ahhoz, hogy elkezdődjön egy folyamat, ami megbuktatja a Orbán-kormányt – jelentette ki a korábbi köztársasági elnöki tanácsadó.

Petr Hájek korábban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a “Prága-hadművelet” azután indult, hogy Petr Necas hazatért Moszkvából. Szerinte az amerikaiak bármi áron meg akarták akadályozni, hogy a temelini beruházást az oroszok nyerjék, ezért kirobbantottak egy “korrupciós álbotrányt”, amibe a kormány belebukott. Azt mondta: “az ügylet sikeresnek bizonyult”, a kormány megbukott, a tendert törölték.

Ez már a forgatókönyv része – mondta Petr Hájek az elmúlt hetek budapesti tüntetéseivel kapcsolatban. Közölte: a demonstrációkat az Orbán-kormány megdöntésére szervezték. A forgatókönyv szerinte az, hogy kirobbantanak egy korrupciós ügyet, amely évekig húzódik, és közben a kormány belebukik.

“Nem látok bele túl mélyen a magyar eseményekbe, de nyilvánvaló, hogy a modell, vagyis a forgatókönyv ugyanaz. Feszültséget keltenek a társadalomban. És kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik” – mondta a Híradónak Petr Hájek.

Azt mondta: ezt a módszert többször alkalmazták már a nyugatiak. Szerinte ilyen volt a bársonyos forradalom és az arab tavasz, de ugyanezt a módszert alkalmazzák Szíriában és Ukrajnában is.

Petr Necas miniszterelnök tavaly júniusban mondott le tisztségéről, azután, hogy korrupció és hatalommal való visszaélés miatt vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát és több politikust.

forrás:ma.hu

M1 News
The Czech adviser is not advisable to mess with the Americans

Hungary also has to be careful, because if you continue to “disobey” will be compared with Washington and Brussels, will “prepare for anything.”

Cautioned against Hungary in Washington and Brussels Czech President Vaclav Klaus was a former adviser to the M1 Tuesday’s News Center.

Petr Hájek said Hungary has to be careful, because if you continue to “disobey” will be compared with Washington and Brussels, will “prepare for anything.”

The former adviser said the West, citing corruption scandals, practically tripped coup by Necas, the Czech government, which wanted to expand the Temelín nuclear power plant, and the Czech Prime Minister in Moscow made it clear that competition is fair.

This is detrimental to the interests of the west. I replaced the US ambassador in Prague, he was unable to “get” Temelin, his successor has already arrived in the Czech capital to acquire the investment – said Petr Hájek.

The Orbán government now had the same “disobedient”, such as Necas’s government. In addition, the Czech government was not to overthrow the Ukrainian crisis – said Petr Hájek. He added that “the interests of the United States and the EU is now doubled, and indeed increased three-fold.”

He said the Orban government take decisions much more independent than it was Petr Necas.

This is enough to start a process that overthrows the Orban government – said the former President’s advisor.

Petr Hájek before the Hungarian nation, said, the “Prague-operation” and then started to Petr Necas returned from Moscow. According to him, no matter what the Americans wanted to prevent that investment Temelin win over the Russians, it sparked a “false corruption scandal”, which the government has fallen. He said: “The transaction has been successful,” the government has failed, the tender was canceled.

This is part of the script – said Petr Hájek about the protests in recent weeks in Budapest. Said the demonstrations were organized by the Orban government’s overthrow. The scenario he thinks that kirobbantanak a corruption case, which stretches for several years, and while he would go to the government.

“I do not see it too deeply into the Hungarian event, but it is clear that the model, that is, the scenario is the same tension in society and formed into groups that require the government to escape..” – Said the news Petr Hájek.

He said this method has been used several times in the West. In his view, this was the Velvet Revolution and the Arab Spring, but the same method is used in Syria and Ukraine.

Prime Minister Petr Necas said last June resigned, then, that because of corruption and abuse of power remanded placed in the cabinet chief, Jana Nagyová and several politicians.

Source: ma.hu

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |