< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Országgyűlés-munkarend OGY – Adóváltoztatásokról dönt, majd a költségvetésről vitatkozik a parlament

| Mobile | RSS

Országgyűlés-munkarend OGY – Adóváltoztatásokról dönt, majd a költségvetésről vitatkozik a parlament

2014. november 16. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Országgyűlés-munkarend
OGY – Adóváltoztatásokról dönt, majd a költségvetésről vitatkozik a parlament

Az Országgyűlés a jövő hét minden munkanapján ülésezik. A képviselők várhatóan kedden fogadják el a jövő évi adóváltoztatásokat, majd szerdától péntekig a 2015-ös költségvetésről szóló kormányzati törvényjavaslat általános vitáját folytathatják le 30 órás időkeretben.

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk, az azonnali kérdések, majd a kérdések követnek.
A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament – az előző héthez hasonlóan – ezúttal sem szavaz hétfőn, csak a kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági összegző módosításait tárgyalja.
A zárószavazásokat tehát ismét kedden tartják a képviselők, akik egyebek mellett ekkor fogadhatják el a 2015-ös adótörvényeket, amelyekkel a kabinet fenntartaná a családi adórendszert. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti előterjesztésében az internetadóval egészítette volna ki a vállalati különadókat, ám a kormány erre vonatkozó indítványától – több utcai tiltakozást követően – Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után elállt. Kormánypárti kezdeményezésre az adótörvények vitájának végén az előterjesztések közé vették ugyanakkor például a reklámadó legfelső kulcsának 40-ről 50 százalékra emelését.
Döntés várható a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosításról, valamint arról az igazságügyi törvénycsomagról is, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. Módosíthatják továbbá a büntetések végrehajtásáról szóló törvényt is egyebek mellett azért, hogy a jövőben különleges kegyelmi eljárás legyen alkalmazható a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében.
A határozathozatalok után kedden a fair bankokról szóló kormányzati előterjesztésről kezdődik vita, majd tárgyalhatják a pénzügyi tárgyú törvények módosítását – amely a betétbiztosítást, valamint a pénzügyi közvetítőrendszert érinti -, valamint a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi épületek engedélyezésével kapcsolatos miniszterelnökségi javaslatot. Napirenden lehet továbbá három nemzetközi egyezmény – köztük az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás kihirdetése – és az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer továbbfejlesztésével összefüggő törvénymódosítási javaslat.
Szerdától péntekig a jövő évi – a kormány által a banki elszámoltatás büdzséjének nevezett – költségvetési törvényjavaslat általános vitáját folytathatja le a Ház 30 órás időkeretben. A vita szerda délelőtt 40 perces előterjesztői expozéval indul, amit az Állami Számvevőszék elnökének, majd a Költségvetési Tanács elnökének 30-30 perces felszólalása követ. A képviselői felszólalások a 30-30 perces vezérszónoklatokkal kezdődnek, a három ülésnap alatt a kormányoldalnak és az ellenzéknek összesen 15-15 órás időkerete van a büdzsével kapcsolatos véleménye kifejtésére.

MTI

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |