< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Határzárra készülnek a tejesek

| Mobile | RSS

Határzárra készülnek a tejesek

2014. november 20. | hozzászólás | Közélet

Határzárra készülnek a tejesek

A határzártól sem riadnak vissza az elégedetlen tejtermelők, a tervezett demonstrációra még az idén sor kerülhet. A terméktanács szerint a gazdák mára megelégelték, hogy napi egymillió liter áfacsalt külföldi tejjel kell versenyezniük, a hatóságoktól ezért az eddigieknél is szigorúbb fellépést kérnek a visszaélésekkel szemben.

Ismét a Kossuth térre vonulhatnak a tejtermelők, sőt az is előfordulhat, hogy bizonyos határszakaszokat zárnak le az elégedetlen gazdálkodók. A demonstráció részleteiről még folynak a tárgyalások a szakmán belül, az azonban szinte már biztos, hogy a figyelemfelkeltő akcióra még az idén sor kerül – hívta fel lapunk figyelmét Hegedűs Imre, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja. Elmondása szerint a demonstrációra azért van szükség, hogy ismét felhívják a kormány, a szaktárca és a hatóságok figyelmét arra, hogy még mindig tömegével érkezik hazánkba a dömpingáron kínált külföldi UHT-tej, a nyomott árak pedig tönkreteszik a hazai termelőket.

Hegedűs Imre szerint évek óta naponta negyven kamion fordul meg a határon, amely közel egymillió liternyi importtejet hoz hazánkba. Az elnökségi tag beszámolója szerint a szállítmányok zöme áfacsalással érintett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az áruházakba kerülő tej ára a szlovák önköltségi árszint alatt van. – Évek óta próbáljuk felhívni a hatóságok figyelmét erre a tényre, ugyanakkor máig nem sikerült elérni, hogy hatékonyan fellépjenek az élelmiszer-forgalmazással foglalkozó bűnszervezetek ellen. Mi nem számoltathatjuk el a maffiózókat, csak annyit tehetünk, hogy újra utcára vonulunk – fogalmazott Hegedűs Imre.

Elmondása szerint a jelenlegi akció három részből épül fel: egyrészt a demonstrációval szeretnék elérni, hogy a hatóságok szigorúbban lépjenek fel a csalók ellen, másrészt arra kérik a kiskereskedőket, hogy a boltok polcaira nagyobb arányban kerüljenek ki a magyar tejtermékek, az áfacsalással érintett termékek forgalmazásában pedig ne legyenek partnerek. A program harmadik része a fogyasztókat célozza meg. – Azzal, hogy utcára vonulunk, a magyar vásárlót nem lehet meggyőzni – sőt, sokakban ellenszenvet kelt az akció –, ezért a jövő év elejétől marketingkampányt indítunk, amellyel szeretnénk elérni, hogy a fogyasztók a jó minőségű hazai tejterméket tegyék a kosarukba – mondta.

Lukács László, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint nagy szükség van a hazai termékek népszerűsítésére, vannak ugyanis olyan termékkörök, amelyekben csaknem nyolcvanszázalékos az import aránya. Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy a hazai termelők nem mernek újabb beruházásokba kezdeni. – Ugyanakkor jó hír, hogy a vásárlók egyre jobban érdeklődnek a magyar termékek iránt, a kézműves sajtok térnyerése például reményt ad arra, hogy a hazai tejfeldolgozás magára talál – húzta alá.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: