< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek, avagy a tudomány keresztény távlatai a Gál Ferenc főiskolán

| Mobile | RSS

Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek, avagy a tudomány keresztény távlatai a Gál Ferenc főiskolán

2014. november 20. | hozzászólás | Kultúra

GFF kultúrális  fotó lio 038GFF kultúrális  fotó lio 039GFF kultúrális  fotó lio 037GFF kultúrális  fotó lio 034GFF kultúrális  fotó lio 033GFF kultúrális  fotó lio 031GFF kultúrális  fotó lio 030GFF kultúrális  fotó lio 029GFF kultúrális  fotó lio 028GFF kultúrális  fotó lio 025GFF kultúrális  fotó lio 024GFF kultúrális  fotó lio 023GFF kultúrális  fotó lio 022GFF kultúrális  fotó lio 020GFF kultúrális  fotó lio 019GFF kultúrális  fotó lio 018GFF kultúrális  fotó lio 017GFF kultúrális  fotó lio 016GFF kultúrális  fotó lio 015GFF kultúrális  fotó lio 014GFF kultúrális  fotó lio 013GFF kultúrális  fotó lio 012GFF kultúrális  fotó lio 011GFF kultúrális  fotó lio 010GFF kultúrális  fotó lio 009GFF kultúrális  fotó lio 008GFF kultúrális  fotó lio 007GFF kultúrális  fotó lio 006GFF kultúrális  fotó lio 005GFF kultúrális  fotó lio 004GFF kultúrális  fotó lio 003GFF kultúrális  fotó lio 002GFF kultúrális  fotó lio 001Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek, avagy a tudomány keresztény távlatai a Gál Ferenc főiskolán

Az ünnepséget dr. Kozma Gábor rektor Úr nyitotta meg. Méltatta a diszciplínát, s annak funkcióit, ami az embereknek világítótorony s kíséri egy életen át az emberiséget.
Beszélt a tudomány fantasztikus lehetőségeiről, annak kiaknázatlan területeiről, valamint a kultúra változásairól, ami évről-évre gyorsul. A vallásos megnyilvánulások szerepéről, az Isteni kinyilatkoztatások, megnyilvánulások többszínűségéről. Továbbá, hangsúlyozta a megnyitójában, – a keresztény identitás jelenlétét – ezek az ittlétek meghatározzák a napi feladatainkat, s az életünk szerves részévé váltak. – Milka tehén ízű! – a szeretet vicces megközelítése?

A tudomány felszíne elhatárolódott a mindennapi élettől. Ezt követően a személyiség fontos szerepét boncolgatta. A példákkal illusztrált részletek levitték centrálisan a hallgatóságot a mélybe és abban a közegben s ott kicsomagolta a mondatok rejtelmes, ám szép világát. – s megláthattuk a pedagógia metál-fényét, érezve annak metrumát.

A reformpedagógia szépségeit tárta elénk, mint, a gyermekközpontú, személyiségfejlesztő szegmenseket feszegetve. Előtérbe állította a személyes sejtelmek fontosságát, az emberi kapcsolatokat, s a heterogén világ, valamint annak hőforrásaira villantott rá.
Rektor Úr, záró mondatában lényegbevágónak tartotta megemlíteni, a rendszerváltás pedagógiáját s annak hiányosságait; – mint, a gyermekek jogait, s a szellemi falak lebontását.
Dr. Zakar Péter a Katolikus papok az I. Világháborúban szolgáló papok szerepéről s annak fontosságáról, valamint a létszámukról lebbentette fel a fátylat. Érdekes, momentumok láttak napvilágot, ami a diákok világában színessé tette az előadását. A háborús propaganda több emberi életet követelt.

Ezt követően három szekció alakult különböző helyszíneken. A www.fecsego.eu nemzetközi hírportálunk a II. szekció ülésén vett részt

A II. szekció előadói: – dr. Liszkai Tamás, Punk Mária: – Rituális életszemlélet a hétköznapok technokratikus világában – a rituális kompetencia megjelenése a pedagógiában.

Az előadás fergeteges s lenyűgöző volt. A rítusok alapvetően cselekmények, párbeszédek kapcsolata. A nyelv nem csupán lényegalkotó eszköz, fejtette ki Liszkai. A szó a gondolat együtt következik. Kölcsönhatásban vannak. Ennek lényege, – így folytatta- a képek megjelenése. A mozdulatok a képek világát keresik. – „a gyerek, mikor gondolkodik, képeket alkot” Ez a szimbolikus gondolkodás alapja.

„ Minden rítus az ősidőkben elhangzott Isteni mondatok”
„Megmarad a kép, a hang a szó elszáll” „eredeti vágy az embernek, Istennel egy sátorban lenni”

Punk Mária: Mélyebbre ment a rituális energiában. A nyitó mondatában kiemelte, a rituál pedagógia átfogja az intelligenciát is, valamint a gyerekek órán való szereplését. Az ember egybeforr a művészetekkel, s ez által univerzum egységét alkotja. Ez nem más, mint szimbolikus látásmód. Nem szükséges hozzá lexikális tudás! Az a lényeg, tanulj meg bízni a transzcendentálisban. Kiemelte az őszinteség, hitelesség hangban nyilvánul meg! – ami ősi hagyományokra épül.

A gyerekekben az előadások szimbolikus képeket hoznak a felszínre. E- pedagógia megtalálja az utat a gyerekek világához. A cél kijelölése s a megtett út fontos a sikerhez, ami megtalálja a lehetőséget az oktatáshoz.
dr.

dr.Thordai Attila: A fiatalok szolgálata fiataloknak: Antiochia címmel tartotta az előadását. Olyan játékosan vezette be, hogy mindenki érdeklődve várakozott. a katarzis lassan érkezett s nagyot durrant. Remek előadást hallhattunk a tanár úrtól.
Kiemelte a fiatalok szerepét a katolikus mozgalom lehetőségét s annak szegmenseit villantotta meg a hallgatóságnak.

Főbb tézisei: – Misézés, oktatás, közösség Antiochia képzés. Úgy is lehetne leírni, egy hétvégi élmény teli hangulattal… a plébánián. Cél, a krisztusi közösség megtapasztalása. Az imatalálkozók-esti programok, közös éneklések közelebb hozzák a fiatalokat. Formája, Hétvége péntek estétől vasárnap estéig. Ahol kiselőadásokkal kezdenek, maguk az előadók a csoport tagjai. Isten hívása, elmélkedés az imáról…stb.

A keresztény élet megismerése fontos minden ember számára. Ezeket a gondolatokat a hallgatók mondják el és készítik elő. A megbeszéléseket két fontos részre lehet bontani. – közös imádság és zene. Itt az a lényeg, a gondolatainkat tegyük nyilvánossá.

A közös étkezések közelebb hozzák a csoport tagjait s a zenéről már nem is beszélve. Az eucharisztika ünnep mindig feldobja a tagokat. Kiemelte, a szülök fontosságát, mivel a tapasztalataikkal segíthetik a fiatalokat, s közelebb kerülhetnek egymáshoz. Fontos a pap és a szerzetes személye is, mivel lelki támaszt, támogató szerepet kapnak.

A házaspárok mindig megjelennek a s támogatják a tagokat a tanácsaikkal. – majd így folytatta, a műhelymunka megvilágítja minden tag számára a közösség erejét. Befejezésként rávilágított a zeneszolgálat a szolgálati követelményekre s ezek nélkülözhetetlenségére.

Dr. Petróczi Erzsébet ismételten elvarázsolta a hallgatóságot. Az előadásának címe: A viselkedést befolyásoló rejtett érték – és normarendszerek megváltoztatása kapcsolatépítő beszélgetésekkel.

A táppontok igen is fontosak az oktatás területén. A diákoknál egyre többször lehet hallani a feleselést, a káromkodást, az íratlan szabályok, lázadások az együttműködés hiánya…stb. ezeket az attitűdöket fejtegette s tette értelmezhetővé számunkra. Később, rátért a nyelvünk és az identitásunk kapcsolatára. Ha a gyerek nem érzi és nem érti a büntetés nem hoz szigort. Továbbiakban beszélt az önigazolásról, s annak jelentőségéről.
A diszkurzió és az identitás kapcsolata egy görbét mutatott. De ez a fogalom meghatározza a gyermekek
„olyan kulturális normák specifikus értékrendszerek sajátos módon magyarázzák meg a világot”
A kulturális közeg feltárása közben tette láthatóvá a láthatót és a láthatatlant.
A dekonstruális az nem más, mint kapcsolatvezetési stratégia, amely segít..

dr. Birher Nándor
: Normák és szavak hálózata címmel tartott előadást. Központi témája a romákkal, cigányokkal kapcsolatos oktatási, foglalkoztatási, kérdések megoldásának lehetőségei voltak. Különböző statisztikai adatokkal bizonyította a legtöbbet használt szavakat a cigányokkal kapcsolatban, mint a munka, foglalkoztatás, alkalmazás, oktatás, képzés. Kevésbé jelenik meg a cigány témakörben: – a felzárkóztatás, az egészség szavak.

2008, 2010 statisztikai kimutatása szerint, a cigányok társadalmi (oktatás, bűnügy, bíróság, kötelesség szegés jellemzi.

Az egyháznak kiemelt jelentősége van az oktatásban.

A rendezvény egy közös ebéddel lett vége, amit a Gál Ferenc Főiskola rendezett.

 

2014.november 20 -lio-

Leave a Reply 1011 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: