< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: És mégis mozog… Földrengés volt Romániában – nem is kicsi!

| Mobile | RSS

És mégis mozog… Földrengés volt Romániában – nem is kicsi!

2014. november 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

És mégis mozog…
Földrengés volt Romániában – nem is kicsi!

A Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg szombat este Románia délkeleti részét.

A romániai Országos Földtani Intézet jelentése szerint a rengés a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a Moldvában található Vrancea térségben keletkezett 40 kilométernyi mélységben, helyi idő szerint 21 óra 14 perckor, és Bukarestben is érezhető volt – közölte a Mediafax hírügynökség. Az eseményről beszámoló hírtelevíziók és hírügynökségek nem tudtak arról, hogy a földrengés károkat okozott volna.

Legutóbb 2013 október 6-án volt hasonló nagyságrendű, 5,5-ös földrengés Romániában. A földmozgás szempontjából Bukarest az egyik legveszélyeztetettebb európai főváros.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 37 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

A román fővárosban több mint 350 közveszélyes régi épület található – ezeket az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel is megjelölték -, amely a szakemberek szerint nem bírna ki egy erős földrengést.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |