< Böngészés > Főoldal / Rendőrségi hírek / Blog article: Mindkét szervező lebukott

| Mobile | RSS

Mindkét szervező lebukott

2014. november 23. | hozzászólás | Rendőrségi hírek

Mindkét szervező lebukott

Embercsempészés miatt javasolnak vádemelést a zalaegerszegi nyomozók egy pakisztáni és egy lengyel férfi ellen.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Vizsgálati Alosztálya vádemelési javaslattal zárta le azt a nyomozást, amelyet embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendeltek el egy 27 éves lengyel férfi ellen, akit a zalai rendőrök 2014. szeptember 9-én éjjel 3 óra 10 perckor ellenőriztek az M70-es autóút 3+800-as kilométerszelvényénél. A gyanú szerint a férfi lengyel rendszámú, Mercedes Benz típusú autójával – amely hazájában taxiként funkcionált – négy afgán állampolgárt akart Olaszországba vinni. A lengyel sofőr utasai az ellenőrzéskor csak humanitárius tartózkodási engedélyt tudtak átadni az egyenruhásoknak, amellyel a Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A zalai rendőrök a lengyel férfit előállították, majd a beszerzett bizonyítok alapján gyanúsítottként hallgatták ki többrendbeli embercsempészés bűntett és egy rendbeli embercsempészés előkészülete vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A huszonéves lengyel taxis ellen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Vizsgálati Alosztálya bíróság elé állítási javaslattal zárta le a nyomozást még 2014 szeptemberében.

A 27 éves lengyel sofőr az első kihallgatásán azt mondta a rendőröknek, hogy hazájában taxisként dolgozik és a munkaadójának autójával vakációzni indult. A sofőr a későbbi vallomásában elismerte, hogy valóban menekülteket csempészett Olaszországba, amelyben egy pakisztáni embercsempészéssel foglalkozó szervezet két tagja segítette.

A zalai nyomozók egy külön eljárásban a két szervezetőt, akik közül az egyik egy 31 éves pakisztáni, a másik egy 37 éves lengyel férfi beazonosították, előbbit elfogatóparancs alapján elfogták, majd őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki. A lengyel és a pakisztáni ember megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2014. szeptember 4-9. közötti időben egymással együttműködve megbízásokat adtak a 27 éves lengyel sofőr részére, hogy Debrecenből menekültügyi eljárás alatt álló embereket Olaszországba vigyen a taxijával pénzért cserébe, majd a kölcsönösen kialkudott összeg ráeső részét akkor kapta volna meg, ha a migránsok sikeresen megérkeznek.

Az előzetes letartóztatásban lévő pakisztáni állampolgár a terhére rótt bűncselekmények elkövetését tagadta, a lengyel férfi pedig meg sem jelent a zalai nyomozó hatóság előtt, ellene az eljárást távollétében folytatták le.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Vizsgálati Alosztálya többrendbeli embercsempészés bűntettének és egy rendbeli embercsempészés előkészülete vétségének megalapozott gyanúja miatt az ügyben keletkezett nyomozási iratokat S.U.K. pakisztáni és O.R. lengyel állampolgár ellen szóló vádemelési javaslattal megküldte a Nagykanizsai Járási Ügyészségnek.

forrás:orfk

Leave a Reply 1763 megnézve, 1 alkalommal mai nap |