< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Saját tervét sem tartja be a kormány

| Mobile | RSS

Saját tervét sem tartja be a kormány

2014. november 23. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Saját tervét sem tartja be a kormány

Nem tudta megvalósítani saját terveit az Orbán-kormány. A Policy Agenda tanulmánya szerint 800 milliárd forint a különbség a 2011-ben jövőre tervezett, és végül most benyújtott 2015-ös költségvetés között. Hiába ígérte Matolcsy György – akkor még nemzetgazdasági miniszterként – hogy 2015-re 65 százalék alá csökkentik az államháztartási hiányt, a jövő évi költségvetés 75 százalékkal számol. Az NGM szerint külső tényezők befolyásolták az eredményeket.

Orbán Viktor 2011 elején kezdett harcolni az államadóssággal – idézte fel az RTL Klub híradója. A Széll Kálmán terv bejelentésekor Matolcsy György már konkrét számokat is ígért. „2014 végére a 65-75 százalékos sávba csökkentjük Magyarország államadósságát” – fogalmazott Matolcsy. A Széll Kálmán tervben konkrétan 61,4 % szerepelt. A most benyújtott jövő évi költségvetési tervben ugyanakkor 75,4% olvasható – a különbség 3800 milliárd forint.

Pedig az államadósság elleni harcra ment el a magánnyugdíj-pénztárak államosításából befolyó 3000 milliárd forint is.

A Policy Agenda friss elemzése szerint nem csak az államadósság tekintetében nem tudta tartani a terveit a kormány. A költségvetési hiányt 2011-ben 1,5 %-ban határozták meg, ezzel szemben ma már 2,7 %-ot várnak. A hiány 400 milliárd forinttal nagyobb, mint azt három éve várták.

Az ágazati különadók viszont maradnak, így azokból ugyanannyi pénzt szedhet be a kormány. 2011-ben még úgy tervezték, hogy 2015-re kivezetik a különadókat, ma már úgy kalkulálnak, hogy jövőre 232 milliárd forintot hoznak a különadók.

A bankadót 2015-re megfelezték volna, és csak 90 milliárdos bevétellel számoltak. Ezzel szemben a mostani tervek szerint 2015-ben 405 milliárd forintot vasalnának be a bankokon.

A kiadások sem a tervek szerint alakultak: a szociális szférára és a nyugdíjasokra például 132 milliárd forinttal kevesebbet költ jövőre a kormány, mint azt 2011-ben ígérték.

A kormány 2011-ben az egészségügyre a GDP 4,6 %-át költötte, a jövő évi költségvetés szerint ez 4 %-ra csökken. Ugyanígy csökken az oktatásra fordított kiadások összege is – mondta az RTL Klubnak Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője.

Egyvalamire viszont lesz pénzt jövőre is: 2015-ben az állam 189 milliárd forinttal költ majd többet saját magára, mint azt 2011-ben ígérte. 98 milliárd forinttal juthat több a sportnak is.

Az LMP szeirnt az Orbán-kormány becsapta az embereket. „Látszik, hogy a kormány csak ígérget. Sokkal szomorúbb, hogy mindez azt bizonyítja: a kormány gazdaságpolitikája csődöt mondott” – fogalmazott Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, az elhúzódó válság miatt alakultak a vártnál kedvezőtlenebbül a nemzetgazdasági mutatók, az adósságcsökkentést pedig olyan külső tényezők is befolyásolják, amelyet egyetlen kormány sem jósolhat meg előre. Szerintük ugyanakkor a gazdasági növekedés jobb lett a vártnál.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 511 megnézve, 2 alkalommal mai nap |