< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Szilágyi Áron ezüstérmet nyert

| Mobile | RSS

Szilágyi Áron ezüstérmet nyert

2014. november 23. | hozzászólás | Sport

Szilágyi Áron ezüstérmet nyert

31 ország 208 versenyzője mérkőzik meg a kardvilágkupán

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron ezüstérmet nyert szombaton a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvilágkupa egyéni versenyében.

A rekordnagyságú mezőnyt, 31 ország 208 versenyzőjét felvonultató viadalon még egy magyar, Szatmári András jutott a legjobb nyolc közé, ő végül hatodik lett.

A pénteki selejtezővel megkezdődött verseny szombati folytatásában a 64-es tábla küzdelmeiben a vb-bronzérmes magyar csapat minden tagja érdekelt volt: a 2012-es olimpiai bajnok Szilágyi, valamint az lead szilágyiEurópa-bajnoki bronzérmes Gémesi Csanád kiemeltként, míg Szatmári, Decsi Tamás és Iliász Nikolász a selejtezőn túljutva.

Az első fordulóban Gémesi és Decsi búcsúzott, a társak viszont a 32 közé jutottak. A legértékesebb siker és legizgalmasabb asszó Iliász nevéhez fűződött, aki a vb-címvédő, s a londoni olimpián bronzérmet nyert Nyikolaj Kovaljov ellen már 11-4-re vezetett, aztán az orosz 10-1-es sorozatot produkálva 14-12-re fordított. Már csak egy tus hiányzott a győzelméhez, ám ekkor megint Iliász pillanatai következtek, és végül ő ment tovább. Ez a győzelem azonban kivehette az erejét, mert a következő asszóban ukrán vetélytársa simán nyert ellene.

Szilágyinak és Szatmárinak olasz rivális jutott, mindketten győztek, utóbbi a londoni olimpia olasz ezüstérmese, Diego Ochiuzzi ellen nyert és jutott a nyolc közé.

A negyeddöntő első asszójában Szatmári 3-0-ra vezetett a világranglista-vezető, csapatban olimpiai bajnok Gu Bon Gil ellen, ám a dél-koreai nem adta fel, egyenlített, majd felváltva estek a találatok. 10-8-ra Szatmári vezetett, aztán 12-10-re, majd 14-10-re a dél-koreai. Szatmári szépíteni tudott ugyan, de győzni nem. Szilágyi viszont könnyedén nyert a másik dél-koreai ellen, így biztossá vált a magyar érem.

Szilágyi az elődöntőben a 2004-es olimpiai bajnok Aldo Montano ellen csatázott, 5-3-ra, majd 7-5-re is az olasz vezetett, de az egyperces szünet már a magyar vívó 8-7-es előnyével kezdődött. A pihenő után 11-8, majd 13-10 is volt a Vasas vívója javára, 13-12-re még megközelítette Montano, végül Szilágyi 15-13-ra nyert, s akárcsak tavasszal, ezúttal is az aranyéremért vívhatott.

A fináléban csakúgy, mint a verseny elmúlt idénybeli állomásán, márciusban, dél-koreai ellenféllel vívott Szilágyi. A kazanyi vb ezüstérmese 6-2-re elhúzott Szilágyi ellen, majd 8-3-as vezetésekor szünet következett. A pihenő után Szilágyi közelebb került ugyan ellenfeléhez, de ezúttal is ezüstérmet vehetett át.

“Ettől a koreai versenyzőtől kaptam ki a vb-n, azóta elemeztük a vívását, úgy látszik, még nem eléggé” – nyilatkozta az MTI-nek Szilágyi Áron. Hozzátette, hogy az asszó elején “elaludtam”, ellenfele meg elhúzott. “Gratulálok, mert nagyon jól vívott. Rengeteg tanulsággal szolgált ez az asszó. Várom a vasárnapi csapatversenyt”- tette hozzá Szilágyi.

A csapatverseny vasárnap 10 órakor kezdődik a MOM Sportközpontban.

Forrás: MTI

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: