< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Minden harmadik nő áldozat

| Mobile | RSS

Minden harmadik nő áldozat

2014. november 24. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Minden harmadik nő áldozat

A világon minden harmadik nő esett már családon belüli erőszak áldozatául – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánysorozatának egyik írásában, amelyet pénteken tettek közzé a The Lancet című tekintélyes brit orvosi folyóiratban.

Annak ellenére, hogy az ENSZ az utóbbi években kiemelt figyelmet szentelt a fiatal lányokat és nőket érő erőszak elleni küzdelemnek, az erőszak továbbra is „elfogadhatatlan” mértékű, és a leküzdésére tett erőfeszítések elégtelennek bizonyulnak – véli a WHO szakértője.

A világszervezet adatai szerint világszerte 100-140 millió fiatal lány és asszony esett át genitális csonkításon, mintegy 70 milliónak még 18 éves kora előtt – gyakran akarata ellenére – férjhez kellett mennie, és a nők hét százaléka válhat élete során nemi erőszak áldozatává. A WHO tanulmánya arra mutatott rá, hogy a konfliktusok és a humanitárius katasztrófák felerősítik a nők elleni erőszakot, amely drámai következményekkel jár az áldozatok mentális és fizikai egészségére.

Az ENSZ az egyes országokat és támogatókat arra kérte, hogy több forrást biztosítsanak a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés csökkentésére, mivel az erőszak e válfaja nem csupán társadalmi és bűnügyi probléma, hanem közegészségügyi kérdés is. Charlotte Watts, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének professzora úgy vélekedett, a nők elleni erőszakot nem lehet varázsütésre megszüntetni, vannak azonban bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a társadalom mentalitásának és a nőkkel szembeni viselkedésnek a változását kevesebb mint egynemzedéknyi idő alatt el lehet érni.

A tanulmány azt javasolja a politikai döntéshozóknak, egészségügyi szakembereknek és nemzetközi adományozóknak, hogy öt területen fokozzák erőfeszítéseiket. Egyrészt több forrást kellene bevetni a nők elleni erőszak leküzdésére, másrészt a jogi vagy intézményi akadályok lebontásával lehetővé kellene tenni a nemek közötti egyenlőséget. A világszervezet szerint ugyancsak szükség lenne az erőszakmentes viselkedés pártolására, az áldozatok megbélyegzésének megakadályozására és a megfelelő oktatásra.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 317 megnézve, 1 alkalommal mai nap |