< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán: Nem közeledünk Oroszországhoz

| Mobile | RSS

Orbán: Nem közeledünk Oroszországhoz

2014. november 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán: Nem közeledünk Oroszországhoz

Orbán Viktor miniszterelnökkel közölt interjút a Handelsblatt című német üzleti lap a hétfői számában Nem közeledünk Oroszországhoz címmel. A lap címoldalán megjelent bevezető kiemeli: a kormányfő szeretne egy “biztonsági puffer” Oroszország felé, és Magyarország támogatja, hogy Ukrajnát középtávon felvegyék az Európai Unióba.

Orbán Viktor normálisnak nevezte, hogy Magyarországon vannak a demonstrációk. Rámutatott, hogy pártja kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik, az európai parlamenti és önkormányzati választást pedig az országgyűlési választásnál is jobb eredménnyel nyerte meg. Ugyanakkor “a mi felelősségünk, hogy beszéljünk egymással” – tette hozzá.

A paksi bővítésről Orbán kifejtette: a lehetőséget Magyarország minden országnak felkínálta, azzal a feltétellel, hogy az erőműnek biztonságosnak kell lennie és állami tulajdonban kell maradnia, a beruházó partnernek pedig rendelkeznie kell a szükséges pénzügyi forrásokkal. Mindezt csak az oroszok tudták teljesíteni, “ezért ők nyertek”.Arra a felvetésre, hogy a fiatal nemzedék frusztrált és az Orbán-korszak végét követeli, kifejtette: a kormánnyal nem rokonszenvező fiatalok “felismerik, hogy nincs hely a szavazatuknak”, mivel az emberek úgy érzik, hogy “túl gyenge” a parlamenti ellenzék. A “budapesti utcákon” pedig nemcsak az ő távozását követelik, hanem “azt is mondják, hogy takarodjon az utóbbi 25 év teljes elitje”. A kormányfő leszögezte: ismeri ezt az “érzelmi helyzetet”, hiszen amikor 1988-ban megalapították a Fideszt, ők is el akarták kergetni az egész kommunista rezsimet. Orbán látja a fiatal nemzedék motivációját és azt kívánja, hogy ez a nemzedék “találja meg a politikai hangját”. “Ha ez a mozgalom aztán a megfelelő hangfekvést is megtalálja”, akkor beszélhetünk egymással” – mondta Orbán Viktor.

Az ukrán válság kapcsán Orbán kijelentette: nem látja a megoldás jeleit. “Megint egy olyan jelenséggel van dogunk, amelyet Európa nehezen ért meg és ezért nem is talál kiutat” – mondta a magyar kormányfő, pontosítva, hogy geopolitikáról van szó, amely ott kezdődik, ahol az európai politika véget ér, hiszen a geopolitika “az erő nyelve”, és ez “teljesen idegen az európai kultúrától”.Arra a kérdésre, mit ért az alatt, hogy a pénzügyi válság megmutatta: a liberális demokráciák már nem versenyképesek globálisan, Orbán Viktor kifejtette: csak a harangokat kongatja, hiszen Európa gazdasági jelentősége csökken, de ezt nem látja be.
Az Oroszországhoz fűződő viszonyról a magyar kormányfő elmondta, hogy Magyarország nem közeledik Oroszországhoz, de nem is távolodik tőle. leszögezte, hogy megvédte hazánk szuverenitását Oroszországgal szemben például amikor megakadályozta, hogy orosz kézbe kerüljön egy “olaj- és gázvállalat részvényeinek negyede” illetve amikor küzdött azért, hogy ismét a magyar kézben legyen magyarországi gázellátásra vonatkozó szerződés”.

Magyar szempontból Ukrajna “uniós tagsága kívánatos, de ehhez az országnak politikailag és gazdaságilag stabilnak kell lennie, és képesnek kell lennie határai ellenőrzésére” – mondta Orbán.

Arról, hogy van-e érdekkonfliktus Európa és az Egyesült Államok között az Oroszországgal kialakult vitában, Orbán azt válaszolta: Magyarország nevében kijelentheti, hogy érdekei nem egyeznek az Egyesült Államok érdekeivel, és ez “politikai vitákat eredményez”.
“Magyarország geopolitikai érdekeit három szóval lehet összefoglalni: béke, energia, kereskedelem” – emelte ki Orbán Viktor

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |