< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Magyar-román feszültség fenyeget

| Mobile | RSS

Magyar-román feszültség fenyeget

2014. november 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Magyar-román feszültség fenyeget

 

Enyhített ugyan szerdán a táblabíróság az úgynevezett Mikó-ügy vádlottaira kiszabott első fokú ítéleten, ennek ellenére borítékolható a Románián belüli román-magyar politikai feszültség, ugyanis egy szimbolikus jelentőségű ügyről van szó.

A restitúciós bizottság három tagjára, köztük Markó Attila volt államtitkárra, jelenlegi parlamenti képviselőre alapfokon letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben.

A 3 év letöltendő börtönbüntetést felfüggesztették, de megerősítették az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

A restitúciós bizottság tagjait is azzal vádolták, hogy jogtalanul adták vissza az ingatlant az egyháznak.

A Székely Mikó Kollégium viszont egyike azon nagy iskoláknak, amelyet a széles erdélyi magyar közvélemény is történelmileg egyházi tulajdonként tart számon, az 1948-as államosítási okmányokban is egyházi tulajdonként szerepel, mint ahogy a régi telekkönyvi kivonatokban is.

Az egyházi és közösségi ingatlanvagyon természetbeli visszaszolgáltatása szimbolikus erejű kérdés a romániai magyar közösség számára. Markó Attila ügyvédje jelezte, az Emberi Jogok Európai Bíróságán kérnek jogorvoslatot.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes közleményében megdöbbenésének adott hangot, s elfogadhatatlannak nevezte, hogy újraállamosítják a sepsiszentgyörgyi kollégiumot.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 195 megnézve, 2 alkalommal mai nap |