< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár lassan mindenre ráteszi a kezét

| Mobile | RSS

Lázár lassan mindenre ráteszi a kezét

2014. november 28. | hozzászólás | Közélet

Lázár lassan mindenre ráteszi a kezét

Több fontos feladatkör január 1-től átkerül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez. A változtatást Fodor Gábor, a parlament törvényalkotási bizottságának független tagja szúrta ki, a fideszes tagok is a testület ülésén szembesültek a kormány terveivel. Sem maga a javaslat, sem a kormány illetékese nem adott érdemi indoklást a lépésre.

A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül az európai integrációs ügyekhez kapcsolódó feladat- és hatáskörök jelentős része. Csütörtökön ehhez kapcsolódóan fogadott el módosító javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Az egyes jogállási törvényekhez benyújtott előterjesztés szerint a brüsszeli állandó képviselet szakmai irányítását és a munkáltatói jogok gyakorlását is Lázár János hatáskörébe utalnák január 1-jétől. Mindez eddig a külgazdasági és külügyminiszter hatásköre volt. A változtatás alapvetően a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet módosítását igényli, ez folyamatban van – áll a módosítóban.

A parlament honlapján található iromány indoklása mindössze elmagyarázza a jogszabály-változtatásokat, érdemi okfejtést a változtatás szükségességéről nem tartalmaz. Csupán annyi szerepel benne, hogy “a kormány döntése értelmében”. Azaz, mert csak. Sőt, forrásaink szerint, amikor csütörtökön a törvényalkotási bizottság ülésén Fodor Gábor feltette az idevágó kérdéseit, maguk a fideszesek is riadtan néztek össze, láthatóan nem volt tudomásuk a kormány terveiről.

Az ülésen jelen lévő Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a Liberálisok független képviselőjének felvetésére mindössze annyit felelt: “a kabinetnek lehetősége van változtatni a kormányzati szerkezeten. Ezt most megtette”. Amikor pedig Fodor a változtatás szakmai indokát firtatta, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke igyekezett menteni a helyzetet, ugyanakkor úgy tűnt, maga Gulyás Gergely is csak a helyszínen szembesült azzal, mit kell támogatnia.

Fodor egyébként írásbeli kérdésekkel is fordul Lázárhoz: arra kíváncsi, hogy mi indokolja a változtatást, a külügyi feladatok átcsoportosítását, mi a célja a változtatásnak, és hogy tud-e arról, hogy a módosítással megszűnik a külügyminisztérium Magyarországon. A Liberálisok szerint ugyanis azzal, hogy az európai ügyeket, a brüsszeli állandó képviselet irányítását és a diplomaták munkáltatói jogát elveszik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, lényegében megszűnik a külügyi tárca. “Úgy látszik, Orbán Viktor kizárólag Lázár Jánosban bízik már, óriástárcáját folyamatosan bővíti” – közölte a párt.

Balázs Péter: hatalmi szervezkedés

Önmagában arra, hogy az EU-s ügyeket a Miniszterelnökség, azaz a kancellária koordinálja, van példa Európában, s akár jól is működhet egy ilyen rendszer, noha az uniós államok többségében a megfelelő felhatalmazással és szakértelemmel rendelkező külügyminisztériumok végzik ezt a feladatot – kommentálta a fejleményeket lapunknak Balázs Péter. A volt külügyminiszter szerint a brüsszeli állandó képviselet jelentősége nem lebecsülendő, hiszen ott összpontosul legfontosabb szövetségesünkkel, az EU-val ápolt valamennyi diplomáciai kapcsolatunk. Azzal, hogy a kormányfő ezt kiveszi a külügyi tárca által kezelt diplomáciai hálózatból, nagyon fontos szálak szakadhatnak meg.

Balázs szerint ráadásul a szándék is megkérdőjeleződik azzal, hogy a diplomáciai testület munkáltatói jogait is elviszi a Lázár-tárca. “Ez ugyanis már hatalmi szervezkedés, a kormányzati koordinációhoz erre semmi szükség, ez csak a diplomaták függőségi helyzetbe hozását célozhatja, hiszen így azt üzenik a kinn dolgozóknak, hogy Lázár bármikor hazaküldheti őket” – fogalmazott. Balázs szerint ráadásul ez az átszervezés tovább ront a KKM nemzetközi pozícióin is. Szijjártó ugyanis igen kellemetlen helyzeteknek néz majd elébe a havonta megrendezett EU-s külügyminiszteri találkozókon, vagy bármely uniós tagállammal folytatott diplomáciai egyeztetéseken.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: