< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Változik a felsőoktatási felvételi rendje

| Mobile | RSS

Változik a felsőoktatási felvételi rendje

2014. november 28. | hozzászólás | Kultúra

Változik a felsőoktatási felvételi rendje

2020-tól mindenkinek kötelező az emelt szintű érettségi, a középfokú nyelvvizsga, és teljesen elektronikussá válik a felsőoktatási felvételi eljárás. A vonatkozó kormányrendelet-módosítást a szaktárca honlapján tették közzé.
A felsőoktatási államtitkárság az MTI kérdésére közölte: a kormány célja az volt, hogy egyszerűsítse a felvételi eljárást, és ennek újabb állomása, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás teljesen elektronikussá válik. Indoklásul hozzátették: 2014-ben a felsőoktatási felvételi eljárásban csak a jelentkezők négy százaléka nyújtott be papíralapú jelentkezést.

A változások értelmében – a minőségi felsőoktatás megteremtéséért – 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga – ismertettek egy másik változást. Emellett a kormány szabályozza, hogy azoknál a jelentkezőknél, akiknek már van felsőfokú végzettségük, a pontszámításnál hogyan vegyék figyelembe az oklevelüket-diplomájukat.

A kormányrendelet felvételi eljárásra vonatkozó része december közepén lép életbe, az egyes tudományterületeken és szakokon megkövetelt emelt szintű érettségi 2016. január 1-jével, a középfokú nyelvvizsgára és a minden szakra érvényes emelt szintű érettségire vonatkozó feltétel 2020. január 1-jével lesz hatályos.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: