< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A kormány bármire ráteheti a kezét

| Mobile | RSS

A kormány bármire ráteheti a kezét

2014. november 29. | hozzászólás | Közélet

A kormány bármire ráteheti a kezét

Lenyúlás minden szinten – így is jellemezhető a jövő év. Nem csak a magánnyugdíj-pénztárak maradékát zsebeli be az állam, de a Magyar Villamos Művek még magánkézben lévő 0,13 százaléknyi részesedését is meg akarja szerezni. Az akcióról Tóth Bertalant, a szocialisták szakpolitikusát kérdeztük.

Miért van valójában szüksége a kormánynak erre az elhanyagolható részre az MVM-ben?

Az Orbán-kormány már korábban is bemutatta, hogy nem tiszteli más magántulajdonát. Elvette és elköltötte a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, és már a maradék elvételét is tervezi. Jelen esetben dolgozó, illetve nyugdíjas kisrészvényesek magántulajdonát kívánja elvenni.

A valódi javasolt szabályozás érdemben nem javítja az állam döntési pozícióit az MVM Zrt-ben, a valódi cél így inkább a kistulajdonosoktól történő “megszabadulás”. Nem gondolnám, hogy ezáltal az állami cégek tulajdonosi döntéshozatala bármivel is hatékonyabbá válna. Ettől még ugyanúgy az állami részvényes szava dönt, de mindenképpen csökken a működés átláthatósága. Ez a szabályozás csak azt szolgálja, hogy az állam könnyebben, egyszerűbben, váratlanul feltett közgyűlési kérdések nélkül tudjon olyan döntéseket hozni, amelyek károsak az állami cég számára, de busás hasznot jelentenek valamilyen magáncégnek. Nyilván nem akar az Orbán-kormány olyan kellemetlen kérdéseket az állami cégek közgyűlésein, amelyek éppen valamilyen előnytelen üzlet részleteire kérdeznek rá. Emlékezhetünk, hogy ilyen kérdéseket tett fel például az MVM egyik kisrészvényese az offshore gázüzlettel kapcsolatban.

Kik lehetnek a károsultjai a kétharmad döntésének?

A szabályozás nemcsak az MVM-et érinti. Érinti ugyanúgy a FŐGÁZ-t, és az összes olyan állami céget, ahol 90% feletti állami részesedés van. Ez alapján az állam elveszi azoknak a nyugdíjasoknak, dolgozóknak a magántulajdonát képező részvényeket, amelyektől ők maguktól – akár érzelmi alapon, akár más megfontolásból – nem válnának meg. A FŐGÁZ-nál például több mint 500 részvény van magánszemélyeknél, akik a FŐGÁZ munkavállalóiként jogosultak voltak dolgozói részvényt jegyezni. Most tőlük is elveszik ezeket a vagyonelemeket, nemcsak az MVM kisrészvényeseitől.

A kormány az ellátásbiztonságra hivatkozva államosítana. Megáll ez a jogalap?

Álságos az az érvelés, amely azt sugallja, hogy a kisrészvényesek közgyűlési jelenléte bármilyen módon veszélyeztetné az ellátásbiztonságot vagy bármiféle nemzetstratégiai érdeket. El tudja képzelni, hogy egy 0,1%-os részesedéssel valaki veszélyeztesse ezeket az érdekeket? Én nem, és szerintem ezek az érvek nem fogják megállni a helyüket sem a magyar bíróságok, sem nemzetközi fórumok előtt.

Ha az MVM-nél megteheti ezt a kormány, mi lehet a következő lépés?

Ez a lépés a tulajdonjog gyakorlásának olyan szintű korlátozása, amely elfogadhatatlan. Ezek alapján a kormány szinte bármire ráteheti a kezét, legyen szó bármilyen megtakarításról.

Képes-e bármit tenni az ellenzék a folyamat ellen?

Kérdés, hogy a törvényjavaslatot valóban a benyújtott formában fogadja-e el az Országgyűlés. Az MSZP dolga, hogy közvagyont, nemzeti vagyont képező állami cégek átlátható működését rontó javaslatra felhívja a figyelmet, és jelezze azoknak a kisembereknek a tulajdonára leselkedő veszélyt, akik nem olvasnak cégközlönyt. Az már rajtuk múlik, hogy ők mit tesznek a tulajdonjoguk korlátozásával szemben.

Látszólag más téma a végére: a jövő év költségvetés tartalmaz egy megalapozatlan, alá nem támasztott, állami vagyonkezelésből származó 169 milliárdos bevételi tételt. Elképzelhetőnek tartja-e, hogy ennek hátterében a Gazpromnak értékesítendő gáztározó-privatizáció állhat?

Sajnos, ezt sem zárhatjuk ki, hiszen az elmúlt években sok furcsa lépése volt az Orbán-kormánynak, akár a Paksi bővítésre, akár egyéb üzletekre gondolunk. Mi azt várjuk Orbán Viktortól, illetve Varga Mihálytól, hogy tegye egyértelművé, ilyen lépésben nem gondolkodnak. Ennek tisztázása érdekében nyújtottam be interpellációt a nemzetgazdasági miniszternek

forrás:stop.hu

Leave a Reply 203 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: