< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Több mint száz halottja van a nigériai pokolgépes robbantásnak

| Mobile | RSS

Több mint száz halottja van a nigériai pokolgépes robbantásnak

2014. november 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Több mint száz halottja van a nigériai pokolgépes robbantásnak

A három pokolgép egyszerre lépett működésbe az ima miatt zsúfolt mecset kertjében

Nem hivatalos források már több mint százra teszik a pénteki nigériai robbantásos merénylet halottainak számát. A terrortett egy mecset és az abban imára gyűltek ellen irányult Nigéria muszlim többségű északi részén, ahol gyakran követ el merényleteket a Boko Haram. Ez az iszlamista terrorszervezet a saját, igen szélsőséges muszlim ideológiájánál mérsékeltebb tanokat hirdető mecseteket is célba vesz.

A hármas robbantásos merénylet Kano városának nagymecsetét vette célba a pénteki ima idején. Szemtanúk szerint a három pokolgép egyszerre lépett működésbe az ima miatt zsúfolt mecset kertjében, a robbanás után ismeretlenek tüzet nyitottak a tömegre.
Az áldozatok számáról egymásnak ellentmondóak a jelentések.

nigériaFotó:

 

Reuters A kanói rendőrfőnök-helyettes közlése szerint a merényletben 35-en vesztették életüket és sokan megsebesültek. Az AFP francia hírügynökség viszont egészségügyi forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy 120-an haltak meg és 270-en a sebesültek száma. Korábban az AFP azt jelentette, hogy egy riportere a kanói halottasházban 92 áldozat holttestét számolta össze.

Feltételezések szerint a merénylet célpontja Kano emírje, Sanusi Lamido Sanusi volt, akinek palotája a mecset mellett áll. Nigériamásodik számú muzulmán elöljárója – a központi bank volt elnöke – az előző héten élesen kikelt a Boko Harammal szemben, és felszólította híveit, hogy szálljanak szembe a terrorszervezettel.
Munkatársai szerint az emír nem tartózkodott a mecsetnél a robbantások idején.
A merényletért nem vállalt felelősséget semmilyen szervezet, de az megfigyelők szerint a Boko Haram támadásainak jegyeit hordozta magán.A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigériaészaki részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta. A szervezet templomokat, iskolákat, illetve a radikális ideológiáját nem osztó mecseteket is gyakran vesz célba.

Forrás: MTI, Reuters

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 166 megnézve, 1 alkalommal mai nap |