< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: OGY – Költségvetés – Tizenötmilliárd forinttal növelte az idei büdzsé kiadásait a parlamen

| Mobile | RSS

OGY – Költségvetés – Tizenötmilliárd forinttal növelte az idei büdzsé kiadásait a parlamen

2014. december 2. | hozzászólás | Közélet
www.fecsego.eu logó

www.fecsego.eu logó

 

Országgyűlés-költségvetés
OGY – Költségvetés – Tizenötmilliárd forinttal növelte az idei büdzsé kiadásait a parlament

Az Országgyűlés kedden véglegesítette a költségvetési bizottság azon korábbi javaslatait, amelyeknek eredményeként az idei büdzsé kiadásai és így hiánya is mintegy 15 milliárd forinttal növekedhet. A kormány várakozása szerint a 2,9 százalékos hiánycél a változtatásokkal nem kerül veszélybe.

A képviselők 116 igen szavazattal, 31 nem ellenében és 17 tartózkodás mellett hagyták jóvá a költségvetés átírását. A módosításokhoz előzetesen a Költségvetési Tanács is hozzájárult, a testület ugyanakkor a lecsökkent összegű költségvetési tartalék veszélyeire is felhívta a kormány figyelmét.
A költségvetési bizottság a változtatások indoklásában hangsúlyozza, az egyes kiadási többletekhez szükséges forrást az országvédelmi alap előirányzatának 47,7 milliárd forintos csökkentésével teremtik meg, azonban szerintük az alap így fennmaradó 52 milliárd forintos összege is képes biztosítani a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél teljesülését.
A parlament döntésével a magyar állam ellenérték nélkül átvállalhatja a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) által 2011. szeptember 7-én kibocsátott 35 milliárd forint tőkeösszegű, a pályavasúti tevékenység működtetéséhez szükséges kötvénytartozást és annak járulékait. A MÁV-ot a tartozás átvállalásával kapcsolatban nem terheli illetékkötelezettség.
Az Eximbank Zrt. tőkéjének 20 milliárd forintos emelését is tartalmazzák a változtatások, ami az indoklás szerint az exporttevékenység finanszírozásán keresztül megvalósuló gazdaságélénkítés érdekében a banki aktivitás bővítését támogatja.
Az Országgyűlés a költségvetési bizottság javaslatára 10 milliárd forintot különített el az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. megvásárlásával kapcsolatos kiadásokra. Ezzel egy időben a Főgáz Zrt. részesedésének megvásárlásával kapcsolatos kiadásokat 2,1 milliárd forinttal 79,1 milliárd forintra növelték, az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetéseket pedig 2,5 milliárd forinttal 27,8 milliárd forintra emelték, míg a gazdaság zöldítési rendszerre szánt 4,6 milliárd forintból 2,3 milliárd forintot elvontak.
A parlament a fentieken túl 9 milliárd forintot biztosítana az egyetemes postai szolgáltató méltánytalan többletterhének megtérítésére.

MTI

Leave a Reply 219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: