< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: “Orbán halad tovább a tévúton”

| Mobile | RSS

“Orbán halad tovább a tévúton”

2014. december 5. | hozzászólás | Közélet

“Orbán halad tovább a tévúton”

Az Együtt a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújára reagált, szerintük Orbán a nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik.

Orbán Viktor távolítja Magyarországot a nyugati világtól, ezzel pedig a nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik – reagált a kormányfő reggeli rádióinterjújára Hajdu Nóra külügyi szakpolitikus, az Együtt elnökségi tagja. Szerinte a magára maradó Magyarország nem nemzeti érdek, a magyar polgárok egy erős, szuverenitását védő, de gyarapodó és együttműködő országban szeretnének élni.

“A légvárépítő keleti nyitás, ezzel Orbán egész energiapolitikai koncepciója vereséget szenvedett, csakúgy, mint a nyugati értékközösségtől távololdó politika-felfogása is. Amikor a miniszterelnököt személyesen is ismerő, konzervatív politikusoktól érkezik a bírálat erről a politikáról, érdemes lenne higgadtan reagálni. Magyarország miniszterelnöke ehelyett egy sértődött kamasz fiú szintjén vagdalkozik, ezzel pedig sokat ront hazánk amúgy is megtépázott nemzetközi tekintélyén” – fogalmaz Hajdu.

“A kormányfő Tusnádfürdőn elmondott beszéde óta látható: a miniszterelnök elveszítette politikai józanságát, a körülötte levők pedig nem merik ezt tudtára hozni. Orbán Viktor most Magyarországon diplomáciai mentességgel rendelkező személyek elleni „jogi eljárásra” buzdítja beosztottait. Javasoljuk, hogy ehelyett a rendelkezésére álló teljes állami eszközrendszert vesse be inkább annak érdekében, hogy tisztázódjanak azok a súlyos korrupciós vádak, melyek a NAV vezető tisztviselőinek Amerikából való kitiltásához vezettek” – olvasható közleményében.

Az Együtt felszólítja Orbán Viktort, hogy a Déli Áramlatról született negatív döntés után ne csupán energiastratégiáját, de teljes külpolitikáját is tervezze újra. “Ne távolítsa tovább hazánkat Európától! Ez a magyarok érdeke” – tették hozzá.

Orbán Viktor a rádióinterjúban többek között azt mondta: az az érdekünk, hogy mindenképp legyen olyan gázvezeték, amely Ukrajnát elkerülve szállít gázt Magyarországra. “Meghiúsult a Nabucco, most meghiúsult a Déli Áramlat is” – mondta nevetve.

A Déli Áramlatot folyamatosan meg akarta fúrni az Európai Unió Orbán szerint. “Ez a dosszié bezárult, ezt tudomásul kell vennünk” – mondta, hozzátéve, hogy nem érdemes “pitiző testtartást” felvenni ebben az ügyben. “Egy harmadik megoldáson kell dolgoznunk, amit segít, hogy van egy megállapodásunk Azerbajdzsánnal” – fogalmazott. Magyarországnak az az érdeke Orbán szerint, hogy minél több lehetőség versenyezzen ezen a területen.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: