< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Apró lyuk okozott hatalmas megdöbbenést

| Mobile | RSS

Apró lyuk okozott hatalmas megdöbbenést

2014. december 6. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Apró lyuk okozott hatalmas megdöbbenést
Félmillió éves a legrégebbi emberi eszköz!

Szenzációs meglepetéssel szolgált egy távol-keleti lelet, melyet már több mint száz éve megtaláltak.

Forrás: Henk Caspers, Naturalis, Leiden, The Netherlands

Alaposan megnézte a fenti kagylót? Látta a bal felső sarkában levő lyukat? Ha elkerülte a figyelmét, nincsen egyedül: még a 19. század végén bukkantak erre a leletre, de csak a napokban okozott szenzációt léte. Az a kicsiny nyílás ugyanis emberi kéz alkotta lyuk, melyet valaki azért fúrt bele, hogy hozzáférhessen a kagyló puhább részeihez. Minderre valamikor 430-540 ezer évvel ezelőtt került sor…

Még az 1890-es években gyűjtötték be Jáván azt a több száz mintát, melyek alapos elemzésére nemrég kerítettek sort. A Pseudodon névre keresztelt puhatestű értékes fehérjeforrásként szolgálhatott őseinknek: vélhetően cápafoggal fúrtak bele lyukat azért, hogy kinyithassák és elfogyaszthassák tartalmát. Nem is akárhogyan: a lyuk pontosan ott helyezkedik el, ahol a kagyló héjakat zárva tartó izmai találhatók, vagyis célzottan lékelték meg a pórul járt puhatestűt.

A legérdekesebb azonban nem is ez, hanem a benne rejlő üledék, melynek korát közel félmillió évesre teszik a legújabb vizsgálatok. Eddig azonban meg voltunk győződve, hogy az első, szerszámhasználó ősemberek valamikor 100 ezer évvel ezelőtt éltek – jelentős ugrás ez visszafelé az időben.

A kagyló egyik héjának élét egyébként simára és élesre csiszolták, ami azt jelzi, hogy nem csak ételforrásul szolgált, hanem vágáshoz használt eszközként is hasznosíthatták. Az akkoriban élő Homo erectus a kagyló másik héját is kezelésbe vette; ezen nehezen látható, de egyértelműen jelen levő karcolatra bukkantak a kutatók. Ennek célja nem ismert: lehet, hogy tulajdonviszonyt jelölt, vagy valakinek emlékül készült – félmillió év távlatából ez már talán örökre titok marad.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 152 megnézve, 1 alkalommal mai nap |