< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Európában egyedülálló: jön a csodafegyver az áfacsalók ellen

| Mobile | RSS

Európában egyedülálló: jön a csodafegyver az áfacsalók ellen

2014. december 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek
www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

 

 

Európában egyedülálló: jön a csodafegyver az áfacsalók ellen

Csodafegyver lehet az áfacsalások ellen az új elektronikus áruellenőrző rendszer – monda a Híradónak a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára. A tervek szerint januártól vezetik be, és egész Európában egyedülálló lesz. Az úgynevezett utaztatásos áfacsalásokat próbálják megszüntetni – ha beválik az új rendszer, ez akár évi több tízmilliárd forintos pluszbevételt is jelenthet a költségvetésnek.
Jól élt az elmúlt évek egyik legnagyobb áfacsalásából egy három éve elfogott ukrán-magyar banda. Kötegekben álltak a lakásban az ötszáz eurós és a tízezres bankjegyek is, úszómedencés házuk parkolójában pedig luxusautókat találtak. Hollandiából 1600 tonna sertéshúst hoztak be, majd az áru után többször is visszaigényelték az áfát úgy, hogy közben a hús el sem hagyta a raktárt. Egymilliárd forintot csaltak el így.

Egy felmérés szerint 128 milliárd forint bevételtől esik el évente a költségvetés az élelmiszerekkel kapcsolatos áfacsalások miatt. Hogy a csalókat kizárják, jövőre a szállításhoz kapcsolódó adatokat (áru fajtája, mennyisége, a feladó és az átvevő személye) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzíteni kell.

Az adóhatóság azután ezeket összefésüli útdíjadatokkal, így gyakorlatilag regisztrálni tudja, hogy az árumozgások ténylegesen úgy történtek-e, ahogy ezt az útdíjadatok rögzítik – magyarázta a Híradónak a változtatást támogató Közúti Fuvarozók Egyesülete főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: már egyeztetnek a kormánnyal, hogy ne okozzon fennakadást az új rendszer.

A Híradónak nyilatkozó fuvarozó cég vezetője azt mondta, reméli, az új rendszernek köszönhetően kevesebb lesz a csaló. Happ Olivér, a Happ Fuvarozási és Szállítmányozó Kft. operatív vezetője szerint a kereskedő illetve termelő cégekre többlet adminisztrációs terhet ró ugyan a tervezett rendszer, de képes lesz kiszűrni a piacról a tisztességtelen vállalkozókat.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint Európában is egyedülálló lesz az új rendszer, amelytől azt várják, hogy teljesen megszünteti ezt a típusú áfacsalást. Glattfelder Béla államtitkár szerint „atombombaként hat” majd azoknál, akik áfát akarnak csalni, valódi csodafegyver, amitől azt várják, hogy ez a fiktív utaztatás gyakorlatilag eltűnik.

A rendszer januárban indul, és a Híradó úgy tudja, a költségvetés minimum 50 milliárd forintos plusz áfa bevételt vár az új intézkedéstől, már az első évben.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 193 megnézve, 1 alkalommal mai nap |