< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ferenc pápa: az állatok is a Mennybe jutnak?

| Mobile | RSS

Ferenc pápa: az állatok is a Mennybe jutnak?

2014. december 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ferenc pápa: az állatok is a Mennybe jutnak?

 

Meglepő véleménnyel állt elő Ferenc pápa – szerinte az Isteni Terv nemcsak az emberekre vonatkozik, hanem az állatokra is.

Érdekes és tőle nem meglepő módon különleges véleménnyel állt elő Ferenc pápa, írja a resa pubblica olasz portál. A velencei audienciáján a pápa az élet és halál kapcsán arra utalt, hogy az állatok is bejuthatnak a Mennyországba. Nemcsak a kutyáink, macskáink, hanem minden állat előtt: „A szent írások arra tanítanak minket, hogy a megvalósulása annak a nagyszerű tervnek , amely Isten szívéből és eszméjéből ered, körülöttünk mindenkire érvényes, nemcsak ránk.” Emellett a pápa idéz Szent Pál a Kolosszeiekhez írt leveléből is, mely szeriont minden teremtmény Isten lelkéből és szívéből lett teremtve.

Az állatok is üdvözülhetnek?

Fotó: AFP / Gabriel Bouys

 

Az állatok halála utáni kérdések nem újak, már az apostolokat is foglalkoztatta, magyarázza a pápa, akinek álláspontjának summázata úgy szól, hogy a Paradicsom minden teremtmény előtt nyitva áll, nem szorítkozik csak az emberekre. Ez az értelmezés amúgy Szent II. János Pál pápáéval rokon, aki úgy vélte, az állatoknak is „isteni párájuk” (soffio divine) van, nemcsak az embereknek.

Ezzel ellentétes azonban XVI. Benedek pápa állásfoglalása, aki, bár igencsak szerette a macskákat, úgy vélte, az állatoknak csak erre a földi létre szorítkozik a létezésük – és ez tekinthető a katolikus egyház hagyományos véleményének is, bár Aquinói Szent Tamás szerint az állatoknak is van lelke, csak másmilyen, mint az embereknek, és Assisi Szent Ferenc is az állatok tiszteletére tanított.

A kérdés nyilván nagy vitákat indít a katloikus egyházon belül és kívül, és a gyakorlati hitélet számos aspektusára lehet hatással, ha teret nyer a ferenci álláspont.

 

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |