< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Magyarország is pályázhat a 2024-es olimpia megrendezésére

| Mobile | RSS

Magyarország is pályázhat a 2024-es olimpia megrendezésére

2014. december 13. | hozzászólás | Sport

Magyarország is pályázhat a 2024-es olimpia megrendezésére

Hivatalosan is elkezdődött egy esetleges budapesti olimpia előkészítése. A pályázatot olimpiai bajnokokból, sportvezetőkből és gazdasági szakemberekből álló testület segít kidolgozni. A hét elején döntött úgy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy véget vet a nagyon drága olimpiák korszakának – ez Budapestnek is esélyt ad.
A már elkészült győri sportcsarnok mellett a megújuló Dagály uszoda és a Puskás Ferenc Stadion is otthona lehet egy-egy rangos eseménynek, ha Magyarország rendezheti a 2024-es olimpiát. Erre most minden esély adott azzal, hogy a Nemzeti Olimpiai Bizottság egy olyan modernizációs programot fogadott el, amellyel olcsóbb és egyszerűbb lesz az ötkarikás játékok megrendezése. A jövőben ugyanis egy ország több helyszínen, több városban is megrendezheti a versenyeket – így nem kell minden pályázónak új létesítményeket építenie. Ezzel a tervek szerint a luxusolimpiák helyett eljön a gazdaságos olimpiák ideje.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint az eddig elért sikereink mellett jelentős támogatást kaphat Magyarország azért is, mert a közelmúltban jelentős sportberuházások történtek, amelyek a jövőben is folytatódnak. Borkai Zsolt kiemelte a 2017-es győri Ifjúsági Olimpiai Fesztivál infrastrukturális fejlesztéseit, valamint a 2021-es vizes világbajnokságra épülő sportlétesítményeket. A MOB elnöke szerint téves az a vélekedés, hogy az olimpiák csak viszik a pénzt és nem hozzák. Az athéni olimpiát leszámítva eddig minden ötkarikás játék nyereséges volt – hangzott el a Híradóban.

Azt még most becsülni is nehéz, hogy mennyibe is kerülhetne Magyarországnak az olimpia megrendezése, de gazdasági szakértők szerint azzal, hogy közepes méretű nagyvárosok is rendezhetnek olimpiát, és nem egy helyszínre kell koncentrálni a versenyeket, jóval olcsóbb lehet, mint például a londoni olimpia, amely 14 milliárd dollárba került.

A Híradónak nyilatkozó közgazdász szerint Magyarország a szó szoros értelmében gazdaságos olimpiát tudna rendezni. Dénes Ferenc elmondta, hogy az országba érkező turisták és sportolók fizetnek a hazai szolgáltatásokért, emellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hozzájárul a költségekhez.

Egy olimpia nagyon sok olyan – egyébként is szükséges – infrastrukturális fejlesztést igényel, ami a szakértő szerint lendületet adhat a magyarországi cégeknek, különösen a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek több tízezer új munkahelyet is teremthetnek. A Magyar Olimpiai Bizottság februárban tartja azt a rendkívüli közgyűlést, amelyen az olimpiai pályázatról döntenek.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 228 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: