< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nissan Qashqai 1,2 DIG-T – Szemfényvesztő

| Mobile | RSS

Nissan Qashqai 1,2 DIG-T – Szemfényvesztő

2014. december 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nissan Qashqai 1,2 DIG-T – Szemfényvesztő

 

 


Igazi szemétláda a Qashqai, mindenütt csal, ahol tud. És bár az alapmotorok tipikusan katasztrofálisak, ez itt egész egyszerűen lenyűgöző.A Nissan nem nyúlt mellé, mikor kompakt helyett egy crossovert hoztak ki 2007-ben. Komoly vetélytársa lett a Qashqai a Golfnak, a Focus-nak, rengeteget eladtak belőle Európában. A titka pedig egyszerű volt, a Qashqai egy terepjárónak kinéző kompakt, ezt a tulajdonságot pedig az új modell még jobban hozza mint az előd. Mert kívülről valami egészen elképesztő vizuális megvezetéssel hitetik el velünk a tervezők, hogy ez itten tulajdonképpen egy prémiumterepjáró. Első és hátsó domináns domborulatok, némi króm és a lehelletnyit megemelt hasmagasság és mindenki vigyázzba vágja magát előtte. Pedig rövidebb mint egy Astra, ugye, hogy meglepő?


Belül is próbál megvezetni, de itt már nehezebb, mert a gyerekülésben rugdalózó kétéves simán eléri a háttámlát a lábával, egy magasabb utas pedig könnyedén karcolja a fejével a tetőt. A csomagtér kicsit több, mint 400 literes, ami megintcsak jó érték a középkategóriában, de a városi terepjárók egy nagyságrenddel többet tudnak. A vezető körüli tér rendben van, kicsit magasabban ülünk mint a forgalom többi tagja és ez ad némi plusz biztonságérzetet. A műszerfal japános, de modern, jó sokféle gomb van, de nem nehéz köztük kiigazodni.

 

A Biztonság csomagot nem érdemes kihagyni ( a két olcsóbb felszereltséghez 250 ezer forint a felára) mert magában foglal minden mai menő kütyüt. Van itt automata vészfékező rendszer, sávelhagyás-jelző és holttér-figyelő, táblafelismerő és első-hátsó parkradar. Ami fáj, hogy néhány dolgon rettentesen spórolt a Nissan és ez érezhető. Az érintős központi képernyő szerintem nagyon gyatra, csak a vezető ablaka automata és a legszomorúbb, hogy csak a fullos Tekna verzióhoz jár az ülésfűtés. Alatta még csak opcióként sem kérhető, pedig a sok haszontalan extra között ez tényleg olyan amire a legtöbb újautó vásárló vágyik.

 

 

Eddig megszokhattuk, hogy alapmotorral csak akkor szabad autót venni, ha nagyon rá vagyunk kényszerítve. Nos örömmel jelentem, hogy ezek az idők és a 60-70 lóerős 1,4-es szívó benzinmotorok eltűntek nagyjából. A Qashqai alapáron a Renault-féle 1,2-es turbós benzinessel kapható, amit itt DIG-T-nek hívnak. 115 lóerős teljesítménye 190 Nm-rel párosul, de annyit már megtanultam, hogy 115 lóerő és 115 lóerő között még súlyazonosság esetén is ég és föld lehet a különbség. Nos, ez a motor nekem nagyon bejött, mert:

csendes és jól is van szigetelve, alig jut be hang az utastérbe

meglepően nagyot tol 2000 környékén, vagyis mégcsak pörgetni sem kell nagyon és remekül megy

városban 8 litert fogyasztott, ami szerintem nem sok, tekintettel az állandósult budapesti dugókra

Egyetlen kérdőjel bennem a kis turbósok tartóssága, de erre a kérdésre nem egy hét alatt hanem 3-4 év alatt lehet majd válaszolni. Azt azért gyanítom, hogy míg a régi, egyszerű szívó benzinesekhez 3-400 ezer kilométerig hozzá sem kellett nyúlni, ezek azért gyorsabban amortizálódnak, előbb szorulnak majd felújításra.
Vezetési élményre hozza leginkább a városi SUV-érzést egyébként, hála a masszív futóműnek. A kormány elég érzéketlen sajnos, de a városi harc, padkák, kátyúk, nem jelentenek problémát. Azt is mondhatanám, hogy a Qashqai tökéletes női autó,de azért nem mondom, mert simán elképzelem bele magamat is. Mint autó nem nyújt nagy élvezetet, de jól mutat, biztonságosnak érződik és bár nagynak tűnik, nem nehéz vele manőverezni a szűk, belvárosi utcákban sem.

A Qashqai olcsóbb, mint amilyennek kinéz, a fapados verzió ezzel a motorral 5 millió, de közepesen felszerelve már 6,2, ez a tesztben szereplő autó konkrét ára. A Qashqai-t a formája adja el, de a belső miatt sem kell neki szégyenkeznie. Azt viszont senki ne higgye el neki hogy terepjáró. A Qashqai egy jól kitalált kompakt, ha így vesszük meg, egész biztosan nem csalódunk.

forrás:stop.hu
Leave a Reply 431 megnézve, 1 alkalommal mai nap |