< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Fokozott rizikó a terhességi trombózisban

| Mobile | RSS

Fokozott rizikó a terhességi trombózisban

2014. december 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Fokozott rizikó a terhességi trombózisban

Preeclampsiához vezethet a trombózishajlam

Fokozott trombózishajlammal a terhesség mélyvénás trombózis szempontjából jelentős rizikót jelent, ám sokan nem tudják, hogy az olyan állapot, mint a terhességi toxémia is nagyobb eséllyel alakul ki ekkor.

A várandós nők rettegett kórképe: preeclampsia

A preeclampsia, avagy a terhességi toxémia a várandósság egyik legrettegettebb szövődménye. A 140/90 vagy efeletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Az állapotot a megnövekedett vérnyomásérték mellett a vizeletben nagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje jellemzi (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés). A probléma leggyakrabban a 20. terhességi hét után jelentkezik.

A preeclampsiát egyéb eltérések is kísérhetnek, pl. a vesefunkció romlása, lábdagadás, illetve a májfunkció romlása. A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxémia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás egyharmada ennek a következménye.

Trombózishajlammal megnő a kockázat

A terhesség során a kismama véralvadási rendszerében komoly változások következnek be, megakadályozva ezzel a komolyabb vérzéseket. A várandósság egy egészséges nő életében is megnöveli a trombózis esélyét, és amennyiben az illető trombofíliás – azaz megnövekedett trombózishajlama van –, a vérrögösödés valószínűsége megsokszorozódik, ráadásul vetéléseket is okozhat.
Fotó: freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Azonban azt sem árt tudni, hogy az olyan állapotok, mint a súlyosabb öröklött trombóziskészség, pl. homozigóta Leiden-mutáció, illetve az autoimmun betegségek közül az antifoszfolipid szindróma nem csupán a mélyvénás trombózis esélyét növeli meg sokszorosan, hanem a várandósság egyéb problémáiét, így a preeclampsiáét is. Ennek oka, hogy a méhlepényt tápláló erekben vérrögök keletkeznek, elzárják azokat, így a lepény fejlődése megáll, vagy nagymértékben károsodik – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvosnő.

Kerülje el a bajt szűréssel!

Hogy minimálisra csökkenthesse a terhesség során kialakuló problémák esélyét, érdemes még a családalapítás megkezdése előtt trombofília szűrésen részt venni. Továbbá fontos a terhesgondozás során a vizelet, vérkép, vérnyomás és testsúlygyarapodás paraméter-változásait komolyan venni! Amennyiben a trombózishajlam kivizsgálása során valamilyen véralvadási zavarra derül fény, ami egy egyszerű vérvételből megállapítható, vagy ha bebizonyosodik a trombofília ténye, akkor személyre szabott megelőző kezeléssel és megfelelő életmóddal a baba és az anyuka is biztonságban töltheti a terhesség alatti és a szülést követő gyermekágyi időszakot.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |