< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Századvég szerint is zuhan a Fidesz

| Mobile | RSS

A Századvég szerint is zuhan a Fidesz

2014. december 27. | hozzászólás | Közélet

A Századvég szerint is zuhan a Fidesz

Bár mérséklődött az utóbbi két hónapban a Fidesz-KDNP támogatottsága, a választók közel kétharmada a négyéves ciklus kitöltését várja a kormánypártoktól. Ezzel szépített a Századvég Alapítvány a legfrissebb közvélemény-kutatási adatait, melyek szerint jelenleg már csak a lakosság 29 százalék adná szavazatát a kormányzó pártokra a teljes népességen belül.

A második helyen a Jobbik áll, jelenleg 14 százalékos a párt támogatottsága. A korábbi baloldali összefogás pártjai közül az MSZP a legerősebb 11 százalékkal, míg a Demokratikus Koalíció és az Együtt támogatóinak aránya alacsony, összesen 3-3 százalék. Az LMP-re jelenleg a megkérdezettek 4, más pártokra 2 százaléka voksolna.

A felmérés arra is rámutat, hogy a magukat bizonytalanként meghatározók tábora jelentős, 34 százalékra bővült decemberre. A biztos szavazó pártválasztók körében eközben a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll, a második 22 százalékkal a Jobbik, amit 17 százalékkal az MSZP követ, a DK és az Együtt a biztos szavazók körében 4-4 százalékon áll, míg az LMP-re 6, egyéb pártokra 3 százalék adná szavazatát. Megjegyezték azt is, hogy a teljes népesség körében mért 29 százalék nem a legrosszabb adat a Fideszről, ugyanis például 2012 azonos időszakában ez az érték 21 százalék volt.

A vezető pártpolitikusok versenyében szeptember óta nem változott a sorrend: a csökkenés ellenére még mindig Orbán Viktor a legkedveltebb, ő jelenleg 40 ponton áll. A kormányfőt Vona Gábor 34, Schiffer András 30, majd Gyurcsány Ferenc 17 és Tóbiás József 15 ponttal követi. A kutatás azt is mutatja, hogy noha sok választó nem értett egyet a bejelentett intézkedésekkel – különösen az internetadóval -, a megkérdezettek 61 százaléka továbbra is azt várja, hogy a Fidesz-kormány töltse ki a négy évet. A válaszadók 34 százaléka viszont úgy gondolja, hogy a kormánynak távoznia kellene.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: